HolotropikumVilágszenzáció: érezni képes műkezével egy dán férfi

Világszenzáció: érezni képes műkezével egy dán férfi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világon elsőként tapintani és érezni is képes egy új fejlesztésű bionikus művégtaggal a dán Dennis Aabo Sørensen, aki kilenc éve veszítette el a bal kezét. A protézis kifejlesztésén dolgozó kutatók szerint a 36 éves dán férfi az első a világon, aki az érintéssel egy időben érzékeli a tárgyak alakját és keménységét bionikus műkezével.

20-02-2014

„Amikor az új kezemben tartottam egy tárgyat, éreztem, hogy puha vagy kemény, szögletes vagy kerek” – idézte a páciens szavait a zürichi ETH műszaki egyetem lausanne-i társintézményének közleménye.

Sørensen a bal kezét szilveszteri tűzijáték-balesetben veszítette el több mint kilenc éve. A tesztvégtagtól egészen fellelkesült, elmondása szerint a szenzoros visszajelzés „hihetetlen volt”, olyan dolgokat érzékelt, amire már kilenc éve képtelen. A művégtag fejlesztésében svájci, olasz, német, brit és dán kutatók is közreműködtek, tanulmányuk a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

A kézcsonk megmaradt érzőidegrostjait a kutatók elektromos stimulációval „keltették életre”. Stanisa Raspopovic, a pisai Sant’Anna Főiskola kutatója elmondta: eleinte attól tartottak, azért nem fog működni a protézis, mert a férfi olyan régen elvesztette a kezét, hogy idegeinek érzékenysége erősen lecsökkent.

A kutatók műtéti úton négy hajszálvékony, rendkívül precíz elektródát ültettek Sorensen felkarjába. Illeszkedési pontjaik a hüvelykujj és a mutatóujj érzületeit az agyba vezető középidegen, valamint a kisujj érzületeit vezető singcsonti idegen voltak. Szoftver fordította le a nyomásérzékelő szenzor elektronikus jeleit olyan impulzusokra, amilyeneket az idegek közvetíteni tudnak az agyba.

Az új művégtagot – mint az új fejlesztésű kézprotéziseket általában – az alkar izmai irányítják. Az újdonság az a visszajelző csatorna, melyen keresztül a művégtag tulajdonosa szinte természetesen irányítja a fogás erősségét, illetve érzékeli, milyen jellegű tárgyat tart a bionikus kéz.

A több mint hétszáz próba során tesztelték, hogy a férfi az új műkézzel mennyire képes növelni vagy csökkenteni a szorítás erejét, és fel tudja-e mérni a kezében tartott tárgy keménységét, alakját. Eközben a beteg szemét bekötötték, fülében dugó volt, tehát csak a műkéz visszajelzéseire hagyatkozhatott. Sokkal pontosabban mozgatta így a kezét, mintha a szemével irányította volna a fogó mozdulatokat, és a bionikus kéz használatához semmiféle tréningre sem volt szüksége.

A kutatók ezután számos más páciens részvételével szeretnék az új protézist tesztelni. A jövőben a stimulációs készülék méretét csökkentenék, és tökéletesen beültetnék a szervezetbe, ám még éveket kell várni, mielőtt széles körben alkalmazni kezdhetik – írták tanulmányukban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek