KuriózumVilágra hozta súlyos agyi rendellenességekkel született babáját, hogy megmentse más csecsemők életét!

Világra hozta súlyos agyi rendellenességekkel született babáját, hogy megmentse más csecsemők életét!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Krysta és Dereck úgy szerették egymást, mint közös életük első napján, és szerették volna, ha szerelmüket a gyermekáldás koronázza meg. Álmuk valóra is vált, de röviddel azután, hogy megtudták, gyermekük lesz, egy rutinvizsgálat kimutatta, hogy a magzat súlyos agyi rendellenességben szenved.

A fiatal nő azonban elutasította az abortuszt, bár tökéletesen tisztában volt azzal, hogy olyan babát fog szülni, amelynek közelségét soha nem fogják tudni átérezni.

És hogy mi volt a döntésük alapja? Nem más, mint az a vágy, hogy más szülőknek ne kelljen átélni mindazt, amit ők átéltek, és hogy esélyük legyen arra, hogy gyermekeik felnőhessenek. Ezért úgy döntött, hogy a súlyos fejlődési rendellenesség ellenére világra hozza babáját.

Mi az anencephalia?

A terhesség 4. hónapjában, egy rutinvizsgálat kiderítette, hogy a magzat anencephalia-ban szenved, egy olyan rendellenességben, amelyet az agy több részének hiánya jellemez. A velőcsőzáródási rendellenességek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő a velőlemezből képződik, mely normális esetben úgynevezett velőcsővé záródik.

Ha a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcsőzáródási rendellenességről. Attól függően, hogy a záródási hiba milyen fokú, illetve a velőcső mely részét érinti, különböző megjelenési formákat különböztethetünk meg. A legsúlyosabb, élettel összeegyeztethetetlen forma az úgynevezett anencephalia. Kialakulásában génhibákon túl egyéb külső és belső tényezők is szerepet játszanak (pl. inzulin alkalmazása, görcsgátló gyógyszerek, lázas állapot, elhízás).

Az anencephalikus agy nem képes maximális kapacitására fejlődni, és ez a gyermek fejlődését is befolyásolja.

Bár az ilyen rendellenességgel diagnosztizált magzatok normálisan megszülethetnek, életben maradásuknak az esélye szinte nulla. A csecsemők nem élhetnek többet néhány percnél vagy óránál, ritkább esetekben napoknál.

Ennek ellenére Krysta mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, más csecsemők életét mentve meg ezzel.

A diagnózissal szembesülve, a két szülőnek el kellett döntenie, hogy megtartja-e a gyermeket, vagy az abortuszt választják. Egyáltalán nem volt könnyű a döntést meghozni. Végül azonban a két szülő úgy döntött, hogy nem engedik, hogy más szülők is átéljék azt a szenvedést, amelyet ők, hogy nem tarthatják karjukban csecsemőjüket. Ezért a szülést követően felajánlották a baba szerveit más életek megmentésére.

2018 karácsonyának estéjén Krysta megszülte Rylei Arcadiát: „Attól a pillanattól kezdve csodálkozom, hogy megláttam azt a kis arcot. Nagyon szerelmes vagyok a lányomba, és hálás vagyok mindazoknak, akik vele vannak ezen a napon. Örömmel mondhatom el, hogy bátran szembeszállt az esélytelenséggel, és majdnem 9 órán keresztül képes volt egyedül lélegezni. Nagyon szeretem őt. Köszönjük a támogatást és az imákat. Ő egy tökéletes baba!” – írta az anyuka a Facebookon.

A kis Rila Arcadia mindenkit meglepett. Az orvosok legfeljebb 30 perc esélyt adtak számára az életre, de a kis hősnő makacsul túlélte azt egy hétig. Krysta és Dereck teljes mértékben kihasználták a csöppség jelenlétét életükben.

„Semmi sem írhatja le azt, hogy milyen csodálatos. Amikor arra számít az ember, hogy mindössze fél órát tölthet csak a gyermekével, és végül egy egész hetet kap.” – mondta a kislány édesanyja egy televíziós műsorban. „Ez egy „mosolyokkal és ölelésekkel” teli hét volt.”  – írta Krysta a Facebookon december 31-én, azon a napon, amikor Rylei felment a mennybe.

Rövid földi életét nemes gesztusok jellemezték. Rylei megmentett két csecsemőt, akiknek két szívbillentyűt ajándékozott. Ezenkívül a tüdejét eltávolították, és az anencephalia kivizsgálására használták fel.

Fotók: Rylei Arcadia: An Unexpected Journey/Facebook

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek