KuriózumVilágító utat tesztelnek Hollandiában

Világító utat tesztelnek Hollandiában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hollandiában két éve mutatták be a foszforeszkáló útfestés elméleti lehetőségeit, és a napokban már a valóságban is tesztelik a világító utakat. A Studio Roosegaarde és a Hejmans Infrastructure elképzelése az volt, hogy különleges festékkel teszik biztonságossá az éjszakai közlekedést.

vilagito-ut

A foszforeszkáló anyagot tartalmazó festék akár 10 órán át is képes fényt kibocsátani éjjel, így tökéletesen láthatóvá teszik a forgalmi sávok határait. Az ötlet további előnye, hogy energiát nem igényel, általa csökkenthető az utak világításigénye, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet – olvasható a vezess.hu-n.

A fejlesztők büszkék találmányukra, amelyet szépnek is találnak, ám vannak, akik szerint a sejtelmesen világító éjszakai fénysávok inkább ijesztőek. Ugyanakkor azt senki sem vonja kétségbe, hogy a megoldással jó előre láthatóvá válnak a kanyarok, útkereszteződések.

A tesztfázis október 20-án kezdődött, és ha beválik a technológia, főleg természetvédelmi területeken használnák, hisz ezek esetében a közvilágítás rontja a tájképet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek