HolotropikumVigyázzunk, hogy hol hordjuk a mobilunkat! Rákot okozhat a készülék!

Vigyázzunk, hogy hol hordjuk a mobilunkat! Rákot okozhat a készülék!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunk zsebében ott lapul, de lóg a nyakban, ül az övtáskában is. A fiatalok körében pedig sokszor az ágyban is alszik a telefon, befészkelve magát a paplan alá. A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy ha állandóan a mobilunkon lógunk, lassan, de biztosan halálos betegségek is kialakulhatnak szervezetünkben.

mobil-zsebben
Fotó: Filantropikum.com

Azt eddig sem vitatták, hogy egyáltalán nincs jó hatással az, ha a mobiltelefont folyamatosan a testünkre csatolva hordjuk.

A rákbetegségek specialistái John West és Robert Nagourney nemrég egy olyan történetet osztottak meg, amelyben egy mellrákos nő viszontagságait írták le. Az asszonynál megállapították a szörnyű kórt, de különösebb magyarázatot nem találtak a betegségre, mivel például a családban senkinek sem volt mellrákja. Csak akkor érte a megdöbbenés az orvosokat, mikor a nő bevallotta, hogy a készülékét mindennap a melltartójában hordta. Hihetetlen, de még a rákos szövetnek is téglalap alakú formája volt, pont olyan, amilyen telefont használt a nő.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzás, lehetséges rákkeltő kockázatot rejt magában az emberi szervezetre nézve.

A mobiltelefonok által kiadott sugárzási szint még akkor is károsíthatja a szervezetet, ha testünktől 15 centiméterre van, képzeljük csak el, hogy hány órán keresztül tartózkodunk ilyen közel a mobilunkhoz.

Egy 2009-es kutatás azt állapította meg, hogy például a férfiaknál, akik a zsebükben hordták a készüléket, a medencecsontok sűrűsége jelentősen csökkent, de egyes hírek szerint a spermiumokra is károsan hat a mobil. A szakértők arra is felfigyeltek, hogy a túlzott telefonhasználat összefüggésbe hozható a fültőmirigyrákkal. Amennyiben 5 éve használunk mobilt, máris 34 százalék az esélye annak, hogy kialakulhat az említett daganatos betegség.

A tinédzserek is ki vannak téve a sugárzás veszélyének, náluk 4–5-ször nagyobb az agydaganat kialakulásának esélye, mint a felnőtteknél, mivel az ő koponyájuk nincsen teljesen kifejlődve, így a káros hullámok könnyebben elérhetik az agyat. Így az a szülő, aki felelősen gondolkodik, csak 17–18 éves korában engedné meg, hogy a gyerek mobiltelefont kapjon. Kérdés, hogy ezt, hogy lehet konfliktus nélkül megoldani.

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek