KuriózumVideó: íme a filmgyártás első színes mozgófilmje

Videó: íme a filmgyártás első színes mozgófilmje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A brit Nemzeti Média Múzeum nyilvánosságra hozta, hogy megtalálták a történelem első színes mozgófilmjét. A felvételt egy széfben találták meg, amelyet utoljára állítólag 1899-ben nyitottak ki. A szakértők ezzel átírták a filmgyártás eddigi történelmét.

A felvétel Edward Raymond Turner nevéhez fűződik, aki az 1890-es években Frederic Eugenes Ives-nak dolgozott. Frederic az egyik úttörője a színes fotográfiának, mivel ő próbálkozott először különböző szűrőkkel színeket csempészni a fotókra.

“Amikor megtaláltuk a felvételek tekercseit, azt gondoltuk, hogy egy újabb meddő próbálkozásról lehet szó, de komolyabb vizsgálatok után rájöttünk, hogy egy igen is egyedi munkáról van szó”, mondta Michael Harvey, a múzeum alkalmazottja.

Szabadon nézve a felvételt ugyan valóban fehér-fekete, de a Turner által alkalmazott szűrőkkel egy valós színes felvétel elevenedik meg a szemünk előtt. A technikát rekonstruálták, ugyan abban a standard méretben nézték meg, és ugyan azon szűrőket használva, mint Turner, így teljesen autentikusan tekinthették meg.

A szakértők biztosítottak mindenkit, hogy nem változtattak a felhasznált eszközökön, és a film valós minőségében nézhető meg. Abban viszont nem értettek egyet, hogy feltétlenül Turner technikáit kell felhasználni, ugyanis a vetítők időközben fejlődtek, így fölösleges, hogy egy századfordulós vetítőről pörgessék le a filmet.

A felvételen egy családi jelenet látható, ahol három gyermek játszik egy napraforgóval, közben pedig néhány díszhalat néznek az akváriumban.

Ugyan nem ez az új világ legizgalmasabb forgatókönyve, de történelmileg annál fontosabb!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek