HolotropikumVeszélyes lehet az antibakteriális gél! Védelem helyett akár betegséget is okozhat!

Veszélyes lehet az antibakteriális gél! Védelem helyett akár betegséget is okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Missouri Egyetemen végzett kutatás eredményeként nemrég sokkoló információk láttak napvilágot az antibakteriális gélek összetételét illetően, amelyeket ha sokáig használják az emberek, komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat.

antibkterialis-fel

Azért problémásak ezek a termékek, mert a legtöbbjükben nagymennyiségű biszfenol A kemikália van, amelyről többször bebizonyosodott, hogy növeli főként a prosztata- és mellrák kialakulásának kockázatát, de káros a pajzsmirigyműködésre, a hormonális rendszerre, a szívre, és emellett még növeli a cukorbetegség, az asztma, a meddőség, az elhízás, a születési rendellenességek, agyi károsodás veszélyét is.

A vegyszer a bőrön keresztül felszívódik, és bejut a szervezetbe, az idők folyamán felgyűl, így károsítja a sejteket, különböző szerveket. Ettől az évtől kezdve Franciaországban betiltották a biszfenol A tartalmú szerek forgalmazását és gyártását.

Az amerikai kutatásban megemlítik, hogy a kezek fertőtlenítésére használt gélek ugyan a baktériumok elpusztítására lettek kifejlesztve, de ha a felhasználó immunrendszerre valamivel gyengébb az áltagosnál, akkor irritációk, allergiás tünetet üthetnek ki rajta, de jelentkezhet fejfájás, émelygés, hányinger is.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerek használata egy idő után a baktériumoktól sem védenek meg, mert a kórokozók rezisztenssé vállnak, így a gélek csak ártani fognak a vásárlóknak.

Inkább próbáljunk meg természetes összetevőkből készült antibakteriális termékeket vásárolni, és azzal mossunk kezet rendszerese – tanácsolják a szakemberek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek