KuriózumVeszély fenyegeti az állatokat a hirtelen kánikula miatt

Veszély fenyegeti az állatokat a hirtelen kánikula miatt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kánikula miatti vízhiány következtében veszélybe kerülhetnek elsősorban a városban élő madarak és kisebb állatok, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az emberek segítségét kéri az állatok itatásában és a fészeképítéshez is nélkülözhetetlen víz pótlásában.

A tavaszi aszály és az április végi hirtelen kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre. A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, valamint az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sáros fészekanyagot – áll az egyesület közleményében.

Az egésznapos itatásra megoldást nyújt a kertészeti áruházakban beszerezhető 40-50 centiméter átmérőjű és öt-hét centi mély műanyag virágalátét, amelyet a kertben a talajra helyezve a madarak mellett a kisebb emlősök, sünök és gyíkok ivásra és fürdésre is tudnak használni.

A fecskék számára a fészeképítéshez nélkülözhetetlen sarat szintén érdemes pótolni egy nagyobb tálcán vagy alátéten, a tavaszi esők elmaradásával ugyanis hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a madarak ezt össze tudják gyűjteni. Nem csak a városban nehéz az állatok élete: a vidéki állattartás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.

Ahol nincs lehetőség sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetők a madarakat a fészeképítés kényszere alól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek