HolotropikumVérrög van a szervezetedben? Akár halálos is lehet, soha ne hagyd figyelmen...

Vérrög van a szervezetedben? Akár halálos is lehet, soha ne hagyd figyelmen kívül ezeket a jeleket!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szervezet számára kritikus a véralvadás, hogy megállítsa a túlzott vérzést. Ennek ellenére, vannak olyan esetek, amikor a véralvadás nem megfelelőképpen történik, ez pedig akár halálos is lehet.

Amikor elvágod az ujjad, a vérzés elállítása érdekében véralvadás alakul ki az adott helyen. Ez egy jó dolog, a probléma akkor van, amikor az alvadás olyan helyen jön létre, ahol nem kellene: akkor, amikor a vér még a érben van, ez akár halálos kimenetelű is lehet, mondják az orvosok.

Az alábbi jelek arra utalhatnak, hogy vérrög van a szervezetedben, ezért jobb, ha minél hamarabb felkeresel egy szakembert!

1. Végtagduzzadás

Amikor az egyik lábad, látszólag indokolatlanul, rendszeresen duzzad, akkor ez bizony a vénás trombózis jele is lehet. Egy vérrög miatt nem tud akadálymentesen keringeni a vér, nem kap elég oxigént a szervezet, és ez okozza a végtagduzzadást.

2. Fájdalom, vagy érzékenység az egyik végtagban

A mélyvénás trombózis jele lehet a gyulladás következtében kialakult érzékenység, fájdalom. Ha nem ütötted meg a lábad, vagy nem érte semmilyen erősebb trauma, akkor gyanakodhatsz arra, hogy egy vérrög okozza a tüneteket.

3. Piros gyulladás a vénák mentén

A vérrög következtében égő, piros csíkok alakulhatnak ki a vénák mentén. A gyulladás erős hőérzettel is járhat, ha óvatosan megérinted ezeket a csíkokat sokkal melegebbnek fogod érezni őket, mint a bőrfelület többi részét.

4. Mellkasi fájdalom, légszomj

A tüdőben kialakuló vérrögök okozhatnak mellkasi fájdalmat, erős légszomjat, légzési nehézségeket. A mellkasi fájdalmat soha ne hagyd figyelmen kívül, azonnal fordulj orvoshoz. A mélyvénás trombózis leggyakoribb szövődménye a tüdőembólia lehet.

5. Megmagyarázhatatlan köhögés

Ha nem vagy meghűlve, nem kaptál el semmilyen vírust, és mégis indokolatlanul, erősen köhögsz, keress fel egy szakembert. Az erős köhögés a vérrög kialakulásának korai jele is lehet. Ehhez társulhat szapora szívverés, szédülés, és légzési nehézségek is.

6. Hányás, hasmenés

Ha nem szenvedsz semmilyen betegségben, és mégis hányással és/vagy hasmenéssel küzdesz, lehetséges, hogy egy, a hasüregben található vérrög okozza a problémát, kezeletlenül igen komoly problémát okozhat. Mindenképp keress fel egy szakembert!

7. Krónikus fejfájás

A vérrög következtében kialakult rossz vérkeringés könnyen okozhat krónikus, szűnni nem akaró fejfájást. Ha a gyógyszerek hatására sem akar múlni, esetleg szédülés és koncentrációs problémák is társulnak hozzá, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek