KuriózumVégveszélyben a Föld - állítják a szakértők

Végveszélyben a Föld – állítják a szakértők

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy 22 tagú, neves biológusokból és ökológusokból álló bizottság nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a rohamos túlnépesedés miatt eddig soha nem látott éhínséggel kell szembenéznie az emberiségnek. A jelenség e mellett felbecsülhetetlen károkat okozhat a mezőgazdaságban, a halászatban, a vízgazdálkodásban és az erdőkitermelésben.

varosiasodas

A Föld egyes területei már annyira túlnépesültek, hogy megmenthetetlenek, és a szakértők attól tartanak, hogy ha a megmaradt természetes környezet 50 százalékát is megváltoztatják az emberek, akkor az ökológiai katasztrófa elkerülhetetlenné válik.

A szakemberek elsősorban a globális világ vezetőihez fordultak kiáltványukkal, és hangsúlyozzák, fennáll a veszélye annak, hogy jelentős mértékben csökkenni fog a biodiverzitás. Anthony Barnosky, a kaliforniai Berkley Egyetem tanára, a kutatócsoport vezetője figyelmeztetett, a katasztrófa néhány generáció múlva bekövetkezhet.

A Földön élő hétmilliárd ember a szárazföld 43 százalékát változtatta városi környezetté és mezőgazdasági területté. Statisztikusok becslései szerint, ha 2045-re a Föld lakossága eléri a 9 milliárdot, akkor már 2025-re a 43 százalékos arány 50 százalékra fog nőni.

A helyzet rendkívül súlyos, egyes területeken már túl is vagyunk a kritikus ponton. Nemrég érkeztem haza Nepálból, ahol láttam, hogy vannak vidékek, ahol családok fejszével harcolnak egymás ellen a tűzifáért, hisz a nélkül nem tudják elkészíteni az ebédjüket – számolt be tapasztalatairól Elizabeth Hadly, a Stanfrod Egyetem tanára, a kutatócsoport tagja. Hozzátette: soha nem volt még ennyire szükség egy globális, mindent átfogó tervre annak érdekében, hogy megmentsük a Földet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek