HolotropikumValószínűsíthető egy vérvizsgálatból az öngyilkossági hajlam

Valószínűsíthető egy vérvizsgálatból az öngyilkossági hajlam

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kutatók felfedeztek egy sor olyan RNS biomarkert a vérben, amelyeket fel lehetne használni egy olyan teszt kidolgozására, amely valószínűsíti az öngyilkossági hajlamot.

depresszio

A kutatás, a Molecular Psychiatry folyóiratban jelent meg és bipoláris betegséggel diagnosztizált férfi betegeket vizsgált három éven át.

Az Indianai Egyetem pszichiáterei és más kutatók végeztek egy interjúsorozat a betegekkel, a Hamilton Depresszió Skála alapján. Ez a skála magában foglalja az öngyilkossági gondolatokkal kapcsolatos érzéseket. A betegek pontszámokat kaptak az öngyilkossági hajlam függvényében. A kiindulási a tanulmány ez az interjú volt, amelyhez csatoltan vért is vettek a betegektől, minden három-hat hónapban.

A kutatók elemezték a résztvevők vérében lévő genetikai mutatókat és összevetették az interjú alapján kapott pontszámokkal.

Az elemzés eredményeiben szignifikáns gén különbséget találtak a betegeknél, akiknél nagymértékben jelen voltak öngyilkossági gondolatok, azokkal szemben, akiknél ez az arány alacsony volt.

„SAT1 biomarker” és az öngyilkosság

A kutatók azt mondják, úgy találták, hogy az SAT1marker, de mellette egy sor más is, erős „biológiai jelek ” a öngyilkossági gondolatokkal kapcsolatban.

Az eredmény alátámasztásáért, a kutatók elemezték elkövetett öngyilkosságok áldozatainak a vérmintáit is. Itt a markerek szintén emelkedettek voltak.

Dr. Alexander Niculescu, az Indianai Orvosi Egyetem pszichiátria professzora és idegkutatója azt mondja:
„Az öngyilkosság egy nagy probléma a pszichiátriában, és nincsenek objektív markerek. A legtöbb ember nem mutatja, hogy vannak öngyilkossági gondolatai, ha megkérdezzük őket, de aztán elkövetik, és semmit sem tehetünk ellene.”

„Szükségünk van, hogy jobban azonosítani tudjuk, beavatkozzunk, és megelőzzük ezeket a tragikus eseteket. Az öngyilkosság komplex. A pszichiátriai és addiktológiai problémák mellett, az emberek érzékenyebbek az öngyilkosságra, ha egzisztenciális bizonytalanságuk van, ha nincs elégedettség az ember életében, nincs reményük a jövővel kapcsolatban. A haszontalanság érzés és egyes kulturális tényezők is azok, amelyek az öngyilkossághoz, mint opcióhoz hozzájárulnak „, mondja Dr. Niculescu.

Úgy tűnik, hogy az SAT1 jó marker az öngyilkos viselkedés kimutatására a bipoláris hangulati zavarban szenvedő férfi a lakosság körében. A vizsgálatokat tovább szeretnék folytatni nők körében is.

„A jövőben szeretnénk tovább tanulmányozni, az összes klinikai és társadalmi-demográfiai kockázati tényezőket, valamint a vérvizsgálatot, hogy segítsenek megjósolni kockázatot.” – Dr. Niculaescu.

Összefoglalva- tették hozzá a kutatók-remélik, hogy ezek a biomarkerek, valamint más eszközök mint a neuropszichológiai tesztek és szocio-demográfiai adatok – segítik azokat, akiknél magas az öngyilkossági kockázat. Ennek tudatában javulhat az intervenció, a kezelés, és életeket menthetnek meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek