HolotropikumValóban károsítja a vitaminokat a mikrohullámsütő?

Valóban károsítja a vitaminokat a mikrohullámsütő?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Senki nem vitatja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben jelen lévő vitaminok megőrződnek lefagyasztva. Azonban, ha mikrohullámú sütőben melegítjük őket, már se szeri se száma a különböző véleményeknek: a sugarak betegségeket okoznak, az étel kiszárad és veszít tápértékéből stb.

mikro

A Der Spiegel német lap szerint a valóság gyökeresen ellentmond ezen állításoknak. Pl. a mikrohullámú sütő fala fémmel van burkolva, ezért semmilyen sugárzás nem szabadul ki a sütőből, így senkit nem betegít meg. A mikrohullám ráadásul a vitaminokra egyáltalán nem hat közvetlenül, csupán a vízmolekulákat hozza mozgásba.

Sascha Rohn, a Hamburgi Egyetem élelmiszer-kémiai intézetének munkatársa szerint a tápanyagok szempontjából nem mindegy, hogy az ételt főzőedényben melegítjük, mikrohullámsütőben, vagy éppen sütőkemencében. A szakember hangsúlyozta: egyes vitaminoknak jót tesz a meleg és a nedvesség, másokat viszont éppen hogy károsít.

A hőre érzékeny vitaminok a C-vitamin, a B1-vitamin, így ezek esetében rövid ideig érdemes melegíteni, akkor sem nagyon. Ezért itt a mikrohullámú sütőt érdemesebb használni, mivel az ételekben lévő vizet hozza mozgásba, belülről melegít. A főzőedény ellenben kívülről kapja a hőt, így ez több időt igénylő folyamat. Ha zsírban oldódó vitaminokat – A-, E-vitamin – akarunk bevinni a szervezetbe, melegítsük hosszabban a zöldséglevest.

A szakember szerint téves az a közkeletű felfogás, hogy a főzés „megöli” az ételeket. A zsírban oldódó vitaminok annyira kötve vannak az élelmiszerekben, hogy csak főzés által hasznosíthatók a szervezet számára. Sascha Rohn hozzátette: a legjobb az, ha főzési-sütési és melegítési módszereket gyakran váltogatjuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek