HolotropikumAlternatív gyógyászatValóban csodaszer a méhpempő?

Valóban csodaszer a méhpempő?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A méhpempőről is, mint minden más alternatív gyógyhatású készítményről sok ellentmondó bejegyzést lehet olvasni. Ez abból fakad, hogy az empirikus tudomány és a természetgyógyászat között még mindig számos áthidalhatatlan paradigma tátong. Kevés az a táplálék kiegészítő, amely a tudomány asztalán is megállja a helyét. A mai bejegyzésünkben a méhpempővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

mehpempo

Királynői eledel

A méhpempő fogyasztása a kaptáron belül csak kiváltságos “személyeknek” adatik meg, mivel királynői éteknek számít. Míg a királynő egész életén át ezzel az életelixírrel táplálkozhat, addig a dolgozók és a herék lárvái csak 3 hónapig fogyaszthatják, aztán a vízben oldott mézre és a virágporra kell váltsanak.

A kaptáron belüli szelektív táplálkozásnak azonban megvannak a maga csodái. Míg egy dolgozó közel 40 napot él addig a királynő életkora elérheti a 4 évet is. A királynő is csak egy egyszerű méhként születik, de a kiválasztása után kizárólag csak méhpempővel etetik. Valószínűsíthető ettől lesz jóval nagyobb a termete és élete.

Azt hiszem, hogy ebben az esetben a természet magától beszél…

Feltevődik az a kérdés, hogy ha ilyen fiatalító csodaszer a méhek számára a méhpempő, vajon számunkra milyen jótékony hatással bírhat?

Abszurd lenne arra számítani, hogy csak általa matuzsálemi kort érünk el, de egy biztos, hogy táplálék kiegészítőként kitűnően megállja a helyét a mi étrendünkben is.

A méhek titkos receptje

A méhpempő attól is igen értékes, hogy csak rövid ideig termelődik a fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladékaként.  Aki látott már eredeti méhpempőt az tudja, hogy egy tejszerű, zselatinos állagú gyöngyházas csillogású, enyhén szúrós szagú, édeskésen kesernyés ízű anyag. A méhészettel foglalkozók jól tudják, hogy a méhpempőt levegőn hagyva hamar besűrűsödik, megsárgul és elveszíti jótékony hatását.

mehkaptar

Hogyan kerül piacra?

Nagy kihívás volt olyan módszerek kifejlesztése, amely tartósítja és megőrzi a biológiailag aktív hatását a terméknek. A francia B. de Belver 1953-ban szabadalmaztatta azt a készítményt, amit “Apiserum” néven ismertek és tartósított méhpempőt tartalmazott. A szabadalom jóváhagyása után a francia Egészségügyi Minisztérium gyógyszerként elismerte és közel 50 országba exportálták, hogy elérhető legyen mindenki számára.

A keleti népek még régebbről ismerik ezt a jótékony anyagot. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy Hong Kong-i vizsgálat, amely szerint az ottani lakosság közel egyharmada rendszeresen fogyasztja. A kínai gyógyászat gyakran társítja Ginsenggel  és Gingo Bilobával ezáltal egyesítve ezen anyagok kitűnő hatásait.

Miért hat a méhpempő?

Hatása a biológiailag aktív anyagainak köszönhető. Kis mennyiségű méhpempőben is már nagy koncentrációban lelhetőek fel az aminosavak, az ásványi anyagok, a vitaminok, zsírsavak.

Legfontosabb hatóanyagai között említendő a B5 vitamin azaz pantoténsav, aminek a koncentrációja igen magas. De a B5 vitamin mellet a csoport többi tagja is felsorakozik (tiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, folsav, kobalamin, piridoxin).

Az acetilkolin egy ideg impulzust továbbító anyag, amely elengedhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A fent említett két hatóanyagnak köszönhetően a méhpempő hasznos olyan állapotokban ahol az idegrendszert kell megerősíteni. A pszichésen túlterhelt állapotok, stresszhelyzet, vizsgaidőszak, depressziós állapot, időskori elbutulás, Alzheimer kór, krónikus fáradtság szindróma esetén ajánlott. Az észlelhető változás 2-3 héten belül következik be. Egy két hetes szünetekkel legalább háromszor érdemes megismételni a kúrát.

Kevese azoknak a táplálék kiegészítőknek, amelyek terhesség során és a szoptatás alatt is fogyaszthatók.

Orosz kutatók eredményei alapján kiderül, hogy a fehérjeszintézisre, meddőségre, daganatos betegségekre kifejtett hatása részben a RNS és DNS tartalmának köszönhető, illetve nagy szerep jut a 10-HDA savnak, amely gátolja a daganatos sejtek szaporodását. A méhpempő kúra hatását a vegetáriánus étrend nagymértékben javítja rákos elváltozások esetén.

A férfi és a női meddőségre kifejtett hatása annak tudható be, hogy a nők esetében elősegíti az ovulációt illetve a menstruációs ciklusok rendszerességét, míg a férfiak esetében a sperma minőségét javítja.

A női meddőség esetén 28 napos kúra szükséges (1-2 gr. naponta) 28 napos szünettel belsőleg használva, míg helyileg a nemi kapcsolat előtt a hüvelybe helyezhető a méhpempő-méz 1:2 arányú keveréke.

A gyulladásos és fertőzéses állapotok esetén kitűnő kiegészítője lehet a hagyományos terápiának egyrészt természetes gyulladáscsökkentő és antibiotikum jellegű, másrészt pedig antivirális hatása miatt. Influenzás állapotok esetén rövid 7-10 napos kúra ajánlott, míg egy vírusos hepatitisz esetén 90 napos kúra szükséges napi 3 gramm adagban.

Egy-két gramm méhpempő fogyasztása a főétkezések előtt nemcsak a vérzsírokat csökkenti, hanem segít a vérrögök kialakulásának a megakadályozásában. A New York Medical Collage tanulmánya szerint már 100 mg méhpempő 14%-al csökkentette a tanulmányban résztvevők koleszterin szintjét.

A hormonális háztartást nemcsak a nemi hormonoknál, hanem a pajzsmirigynél és a hasnyálmirigynél is rendezi.  Így helyet kap a cukorbetegség, pajzsmirigyzavarok és csontritkulás kezelésében is.

mehpempo2

Mi is kipróbáltuk…

Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy már egy-két hetes kúra is jelentős mértékben serkenti az étvágyat, anyagcserét, nagyon jó gyomorvédő és savlekötő (annak ellenére, hogy a szakirodalom kevésbé említi e hatását) és hamar felfrissít úgy szellemileg, mint energetikailag, főleg a Ginsenggel és Gingko Bilobával társítva.

Egy pár gyakorlati vonatkozást azonban fontos megemlíteni:

Elsősorban azok, akik először használnak méhészeti termékeket különös figyelmet fordítsanak az első napokban azokra a tünetekre amelyek allergiát jelezhetnek. A vizsgálatok alapján azon személyek, akik más anyagokra pozitív allergiás reakciót mutattak nagyobb mértékben váltódhat ki náluk allergia a méhészeti termékek fogyasztása kapcsán. A Hong Kong-i tanulmány eredményei alapján a méhpempőt fogyasztók 7 %-nál jelentkezett allergiás reakció.

Másodsorban fontos megvizsgálni a termék minőségét. Leginkább a frissen fogyasztott méhpempő a legaktívabb biológiailag. Ez a jó hatás 24-48 óráig marad aktív utána a hatóanyagok már kevésbé fejti ki ki hatásukat. A liofilizált termékek 2 évig is szavatosságot garantálnak, de a tartósított forma nem éri el a tiszta méhpempő hatékonyságát.

Harmadsorban pedig fontos odafigyelni az adagolásra. Azok a termékek, amelyek  csak 100-200 mg hatóanyagot tartalmaznak nem tudnak megfelelő terápiás folyamatot beindítani. A napi adag 1-5 gramm között szükséges – ajánlják a japán, svájci és romániai szakemberek.

A természet mindig megadja mindazt, amire a szervezetünknek szüksége van. A méhpempő is egy ilyen természetes anyag, amely tiszta formájában, különböző tünetek esetén, megfelelő mennyiségben és terápiás ajánlatok betartásával, ha nem is csodaszer, de igen jótékony hatású táplálék kiegészítő lehet.

Ilyés Zsolt

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek