HolotropikumUnott és kedvetlen vagy? Lehet, hogy hangulatzavar gyötör!

Unott és kedvetlen vagy? Lehet, hogy hangulatzavar gyötör!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amennyiben ilyen tüneteket vélsz felfedezni magadon, értelmet nyer egy szakértői vizsgálat. A dysthymia egy olyan betegség, amely akár 10 éven keresztül sem mutat különösebb tüneteket, mint az állandó rossz kedv. A jóhír az, hogy kezelhető!

faradt

A szakértők szerint az európai lakosság mintegy 3% lehet a betegség áldozata, de ezt a számot nehéz megbecsülni, mivel igen kevesen gondolnak arra, hogy súlyos kór gyötri őket. A rosszhír az, hogy teljesen együtt lehet vele élni, mivel egy hullámzó lefolyású betegség, amely akár hosszabb ideig is visszahúzódhat, tünetmentes lehet.

Jellemző rá az éveken át tartó nyomottság, érdeklődés elvesztése, avagy a boldogságérzet teljes hiánya, rossz közérzet. A betegség annyira hullámzó, hogy akár hetekig, de hónapokig is kifogástalanul teljesíthet a beteg, majd újra magába zuhan – nem ritkán depresszió kíséretében. A szakértők szerint 6-tól 99 (ez nyilván egy jelképes kor) éves korig bármikor kialakulhat, de leginkább felnőtt korban üti fel a fejét, gyászhoz, vagy más nyomasztó érzéshez társulva, mintegy kiváltva a betegséget.

Az eddig regisztrált betegek adataiból arra is következtetni lehet, hogy bizonyos személyiség típusoknál gyakoribb a betegség kialakulása, amely személyiségek közös jellemzői: pesszimizmus, bizarr események iránti vonzódás, fura ízlés, befelé fordulás, önértékelés részleges, vagy teljes hiánya. Az sem ritka, hogy ezen személyes szegényes szociális hálóval rendelkeznek, vagyis nincs egészséges társasági életük, avagy késő felnőttkorban is hajadonok, facérak.

A jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel feloldhatók azok a pszichológia gátak, amelyek az egészséges önértékeléshez, önbizalom növeléséhez szükséges „folyósokat” zárják le, gyógyszeresen és pszichoterápiával kezelhető. Nyilván a civilizált, modern és megdönthetetlen XXI. századi életmód szülte ezt is, mint a stresszt. Komolyan kell vennünk, és feltétlenül pszichiáterhez fordulnunk, ha a tünetek gyanússá válnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek