HolotropikumÚjabb világjárvány előtt állunk? Felbukkant a fekete halál, amely a XIV. században...

Újabb világjárvány előtt állunk? Felbukkant a fekete halál, amely a XIV. században Európa lakosságának 60 százalékát kiirtotta

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Felbukkant a fekete halál Madagaszkáron! Két hét alatt több mint 50-en haltak meg.

Újabb világjárvány előtt állunk? Felbukkant a fekete halál, amely a XIV. században Európa lakosságának 60 százalékát kiirtotta

A brit The Daily Mail lap beszámolója szerint Madagaszkáron 1300 pestisgyanús megbetegedést jegyeztek, pánikhangulat tört ki a szigetországban, valamint a közeli afrikai országokban, Etiópiában, Kenyában, Tanzániában, Mozambikban, Dél-Afrikában, valamint Mauritius szigetén.

A hírek szerint tüdőpestisről van szó, amely a leghalálosabb pestistípus. A szakemberek attól tartanak, ha időben nem sikerül megfékezniük a kór terjedését, emberek millióinak halálát okozhatja a járvány, amelyet már a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is annak tekint.

Ezt a járványt ugyanazok a baktériumok okozzák, amelyek a középkorban fél Európa lakosságának haláláért voltak felelősek. A mostani járvány nagyon gyorsan cseppfertőzéssel, egyik emberről a másikra terjed, és rekord idő alatt képes legyengíteni az egész szervezetet, közölte az egyik WHO szakértő.

A pestissel nem lehet és szabad viccelni, nagyon komolyan kell venni. 1347 és 1352 között Európa lakosságának csaknem 60 %-a esett áldozatul a pestisnek, az volt a történelem legpusztítóbb pestisjárványa. Madagaszkáron két hét leforgása alatt 27-en haltak meg, közel 700 gyanús megbetegedést jegyeztek fel az egészségügyi szakemberek.

Ahhoz, hogy féken tartsák a járványt, az egészségügyi hatóságok és a nemzetközi ügynökségek 1 millió antibiotikum adagot küldtek a szigetre, ami mellé még érkezett közel 20 ezer maszk és 5,5 millió dollár is. Emellett a WHO azt ajánlja a madagaszkári hatóságoknak, különösen a kormánynak, hogy megelőzési lépésként egyelőre vezessenek be be- és kiutazási korlátozásokat, míg megoldódik a helyzet.

A WHO azt is közölte, hogy a járvány globális kiterjedésére való esély alacsony, és Európát biztosan nem fenyegeti a pestisjárvány.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek