HolotropikumÚjabb bizonyíték a vörös áfonya húgyutakat védő hatására

Újabb bizonyíték a vörös áfonya húgyutakat védő hatására

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vörös áfonya, más néven tőzegáfonya leve és a belőle készült étrendkiegészítők segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket – állapították meg tajvani kutatók korábbi tanulmányok elemzésével.

Fotó: Flickr.com

Szakértők szerint a nők fele esik át életében legalább egyszer húgyúti fertőzésen, míg közel harmadánál vissza-visszatér. Ezért is fontos annak tisztázása, hogy a tőzegáfonya és a belőle készült termékek valóban segítenek-e a fájdalmas állapot megelőzésében.

A tajvani kutatók az úgynevezett metaelemzésben 13 korábbi, a vörös áfonya és a placebo hatását összehasonlító tanulmány adatait egyesítették, és tekintették át. Az átlagosan hat hónapig futó vizsgálatokba összesen 1616 embert vontak be Észak-Amerikában és Európában.

Az eredmények azt mutatták, hogy a tőzegáfonyából készült termékek valóban hatékonyak voltak a húgyúti fertőzések elleni védekezésben, különösen a nőknél, és főként a kiújuló fertőzések megelőzésében – számoltak be róla a kutatók az Archives of Internal Medicine című amerikai orvosi folyóiratban.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vörös áfonya vagy a belőle készült étrendkiegészítők fogyasztása egyértelmű előnnyel jár a húgyúti fertőzések nagyobb kockázatának kitett csoportokban, ilyenek a várandós nők, az idős emberek és azok, akik veséje „alulműködik” – idézte a tanulmányt a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek