KuriózumÚj-Zéland megtiltaná a dohányzást a jövő generációi számára!

Új-Zéland megtiltaná a dohányzást a jövő generációi számára!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Új-Zéland megtiltaná a dohányzást a következő generációk számára, így fokozatosan, lépésről-lépésre haladva reménykednek abban, hogy az országban már senki sem fog dohányozni.

Várhatóan a jövő évben hatályba lépő törvény szerint a 2008 után születettek nem vásárolhatnak majd cigarettát és semmilyen dohányterméket.

“Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok soha ne kezdjenek el dohányozni” – mondta Dr. Ayesha Verall egészségügyi miniszter.

Ez a fontos lépés az új-zélandi egészségügyi minisztérium által csütörtökön bejelentett dohányzás elleni kampány részét képezi – írja a BBC.

Orvosok és egészségügyi szakemberek világszerte üdvözölték az új reformot, hiszen ez egy igen fontos lépés lenne a dohányzás visszaszorítása érdekében. Nem csak a dohánytermékekhez való hozzáférést korlátoznák, hanem a cigaretták nikotinszintjét is csökkentenék.

“Segít az embereknek leszokni erről az önpusztító szokásról, vagy kevésbé káros termékekre váltani. Így minden bizonnyal a fiatalok kevésbé lesznek nikotinfüggők” – mondta Janet Hook, az Otago Egyetem professzora.

A határozat kapott hideget és meleget is

“Szerintem ez tényleg egy jó lépés. Jelenleg sok fiatal füstöl az utcán, és jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy a kiskorúak, hogyan jutnak dohánytermékekhez” – mondta egy férfi a Reuters hírügynökségnek.

“Ez nekem is jó, mert így több pénzt takaríthatok meg” – mondta egy másik hozzászóló.

Van aki azonban azt látja, hogy ez a lépés a feketepiacon való árulást fogja felfuttatni. Az egészségügyi minisztérium hivatalos nyilatkozata szerint ezentúl “a vámhatóságoknak nagyobb erőforrásra lesz szükségük a határellenőrzések végrehajtásához”.

Új-Zéland eltökélt szándéka, hogy 2025-re 5%-ra csökkentse a dohányzók arányát, hogy végül teljesen dohányzásmentes országgá tudjanak válni.

Jelenleg az új-zélandi felnőttek 13%-a dohányzik, ez az arány jóval magasabb a bennszülött maori lakosság körében.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium szerint az ötmilliós lakosságú országban a dohányzás következtében minden negyedik személynél rákos megbetegedést diagnosztizálnak.

A kormány fokozottan ellenőrizni fogja a kijelölt dohányzó és cigaretta értékesítési helyeket. A szupermarketekben és a sarki boltokban tilos lesz a dohánytermékek árusítása. A tisztviselők szerint jóval 500 alá fog csökken a cigaretta árusítására jogosult üzletek száma a jelenlegi mintegy 8000-ről.

Az új-zélandi egészségügyi hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy az e-cigaretták használata sem ártalmatlan, hiszen ezek is tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, amelyek rákos megbetegedéseket válthatnak ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek