Az emberi kapcsolatok egyik legerősebbike a szülő gyermek kapcsolat, mely a feltétel nélküli szereteten és elfogadáson alapszik, ez a fajta kapcsolat semmi mással össze nem hasonlítható. A szeretet különböző megnyilvánulásai, például ölelés, puszi, simogatás, nem csak a gyerekek lelki fejlődésére vannak jó kedvező hatással, hanem biológiai szinten is jót tesz nekik.

Új tanulmány: Minél többet ölelgeted a gyerekedet, annál jobban fejlődik az agya

Hadd mutassam be a szervezet „szeretet molekuláját”, az oxitocint.

Mi is az oxitocin?

Az oxitocin egy hormon, amit 1906-ban Sir Henry Dale fedezett fel, nevének jelentése „gyors születés”. Nevéhez hűen a legnagyobb mennyiségű oxitocin a szülés során szabadul fel, szerepe a méh összehúzása a szülés folyamata alatt, majd később az anyatej termelésében is közre játszik. Az oxitocin ezeken kívül a magatartásunkra is hatással van, mert elősegíti a gyerek iránti kötődés és felelősség érzésének kialakulását, ezért is hívják a „szeretet molekulájának”.

Az anya–baba kapcsolata

Az oxitocin nagyban befolyásolja a pozitív szociális viselkedésünket is. Az olyan tevékenységek, mint a szoptatás, a közvetlen érintkezés, például ölelés, és az anyatej is előidézheti az oxitocin felszabadulását, úgy az anyában, mint a babában, ami csak tovább növeli a kettejük között lévő kötődést.

Ha problémák vannak az anya–baba kapcsolatban, például az anya keveset veszi a karjába és ölelgeti a gyereket, az nagyon negatívan hat a gyerek önbizalmára, és a későbbiekben nehézkesen fog tudni kapcsolatot teremteni másokkal. Terhesség alatt is vigyáznunk kell, mert ha stresszes állapotba kerülünk a baba oxitocin szintje nem lesz megfelelő és ez kihathat a későbbi életére.

A szülést követő 4-6 hónapban úgy az anya, mint az apa oxitocin szintje az egekben repked, mert ösztönösen szeretettel fordulnak az újszülött kisbabájukhoz, és ezt a baba is szervezete is hasonlóan reagálja le.

Tehát minél több szeretetet adunk a gyermekünknek annál egészségesebb lesz nem csak lelkileg, hanem fizikailag is, mert az oxitocin csökkenti a stresszt, és serkenti az agyfejlődését, így járulván hozzá egy egészséges és kiegyensúlyozott élethez.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.