KuriózumÚj felvételek az elsüllyedt Titanicról

Új felvételek az elsüllyedt Titanicról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden eddiginél élesebb és nagyobb felbontású képek készültek arról a tengerfenék-területről, ahol a száz éve elsüllyedt Titanic roncsai hevernek.

A képeken láthatók a hajótest darabjai és lépcsők a tat körül. A tengerfenéket a katasztrófát okozó jéghegyből származó leomló tömbök által ütött kráterek szabdalják. A felvételeket a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói készítették több hónap alatt.

„Most már mindennek ismerjük a helyét. Száz év múltán a lepel végre fellebbent” – idézte a WHOI munkatársát, Bill Lange-et a The Daily Telegraph.

A képeket – amelyek a National Geographic áprilisi, a Titanic elsüllyedésének századik évfordulójáról megemlékező számában jelennek meg – három speciális robot készítette, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.

James Selgado, az expedíció tudományos vezetője a National Geographicnek elmondta, a felvételek „megváltoztatják a játékszabályokat.”

„A múltban a Titanicot feltérképezni olyan volt, mintha Manhattant próbáltuk volna megismerni egy esős éjjelen egyetlen vaku segítségével. Most már behatárolt területtel rendelkezünk, amely feltérképezhető, lemérhető. A következő években ez a térkép megszólaltathatja azokat az embereket, akik elnémultak – ahogy hittük, örökre – akkor, amikor a jeges víz összezárult a fejük felett” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek