KuriózumÚj felhőtípus született a globális felmelegedés miatt

Új felhőtípus született a globális felmelegedés miatt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Új felhőtípus alakult ki a globális felmelegedés okozta fokozott légköri energia, valamint a szokatlanul intenzív hőmozgás következtében. Ez lehet a magyarázata az olyan mértékű vízmennyiség koncentrált légkörben tartásához, amelyre ezeknek a felhőknek a rendkívül sötét színei utalnak – számoltak be a kutatók az új felfedezésről.

undulatus-asperatus-1

A latin nevén undulatus asperatusról egyelőre keveset tudni. Az sem ismert miképpen jön létre, milyen légköri folyamatok játszanak szerepet különös formájában. Sötét színei arra engednek következtetni, hogy sok vizet tartalmaz. Érdekes módon eddig azt figyelték meg, hogy bármennyire is félelmetes, többnyire nem okoz viharokat, s békésen szertefoszlik.

undulatus-asperatus-3

undulatus-asperatus-4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A felhőfajta az utóbbi időben Skóciában, Új-Zélandon, Iowa és Ausztrália sík vidékei fölött is felbukkant, de az Atlanti-óceán fölött és a görög partoknál is látták. Az egyik korábbi felhőtípusba sem tartozik, felhőatlaszban sem szerepel. Az elmúlt ötven évben nem volt példa arra, hogy a meteorológusok új nevet adtak volna valamilyen felhőformációnak. Brit meteorológusok javasolták az új felhőfajtának az asperatus elnevezést. A latin asperitat szó vadságot jelent. Az összes szükséges adat összegyűjtése után az új felhőfajta az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének katalógusában is helyet kap.

undulatus-asperatus-8

undulatus-asperatus-9

undulatus-asperatus-10

undulatus-asperatus-11

undulatus-asperatus-12

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek