27 évvel ezelőtt az emberek még tömegesen repültek Párizs – New York között, a Földön akkor leggyorsabbnak és leg exkluzívabbnak számító Concorde járatokon, azóta viszont szigorítások miatt be vannak tiltva az amúgy jól bevált, ám a környezetre káros hatással bíró Concorde repülőgépek. Úgy is mondhatnánk, hogy mára csupán legenda, ám vannak akik szeretnék újjáéleszteni.

Azóta is kényes téma, és folyton megoldást keresnek a villámgyors legendákkal kapcsolatban felmerülő problémák megoldására. Egyik ilyen a hatalmas hangzavar, amit a 12 km-es magasan repülők (!!) okoznak. A tudósok úgy vélik, hogy a két darab, háromszög alakú szárnyat négy darabra cserélve ez nagy mértékben javítható, mivel így a hangrobbanás ereje mérséklődik.

A konkrét tervek egyelőre csak 3 dimenziós modelleken futnak, így próbálják javítgatni az elfogadhatatlan problémákat. Mára már több, mint 700 szárnytípust, több száz motort, újabbnál újabb aerodinamikai finomítást és ki tudja mit teszteltek, de egyelőre nincs elfogadott megoldás.

Az 1950-2003. november 26-a között szárnyaló legendák a mai napig a hangárban pihennek, de a történetük nem merült feledésbe, és talán még láthatunk az égen Concorde-ot – reméljük csak látni, és nem hallani.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.