HolotropikumTudtad, hogy az eper allergiát okozhat? Erre kell odafigyelni!

Tudtad, hogy az eper allergiát okozhat? Erre kell odafigyelni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az orvosok véleménye szerint nem tanácsos, hogy az egy évnél kisebb gyerekeknek epret adjunk, mert a nyár eleji, amúgy finom gyümölcs allergiás reakciót válthat ki a kicsiknél.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Blondinrikard Fröberg/Flickr.com

A szakértők szerint az eperrel kapcsolatos allergia örökletes, így ha a szülőnek is volt ezen a téren ilyen tapasztalata, akkor nagy az esélye annak, hogy a gyereknél is allergiás tünet alakuljon ki.

Az eper mellett más gyümölcsökkel is probléma lehet, ilyen a kiwi, málna, kajszi barack, de akár a déli gyümölcsök is gondot okozhatnak. Azért nem szabad túlzásba vinni, vagy egyáltalán bevezetni ezen gyümölcsök fogyasztását egyéves kor előtt, mert a kisbabák immun- és emésztőrendszere még nincsen teljesen kifejlődve.

A legveszélyesebb ezek közül, az eper, ennek is a héja okoz a leggyakrabban kellemetlenséget. Mikor a szervezet először találkozik egy bizonyos összetevővel, az immunrendszer idegen anyagként azonosítja, ennek hatására allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ez a tünet abban a percben megmutatkozik, amint a kisbaba elfogyasztotta azt a bizonyos élelmiszert, gyümölcsöt. Ez jelentkezhet apró kiütésekben, akár gennyes pattanásokban a száj körül, de hasmenés, émelygés, hányinger, hányás, gyomorgörcsök is a tünetek közé sorolható.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek