Valahányszor felnézel az égre, és csillagok millióját látod, biztos benned is felmerül a kérdés, hogy vajon mi rejtőzhet ott a messzeségben? Vajon vannak még hozzánk hasonlók, akik ugyanazt (vagy egy másik) eget nézik? A tudósokat is foglalkoztatják ezek a kérdések, éppen ezért, nemrégiben egy óriási felfedezést tettek!

proxima-b

A naprendszerünk szomszédságában azonosítottak egy Földhöz hasonló bolygót, a megfigyelésről pedig be is számoltak a német Der Spiegel magazinban, idén augusztusban. Az égitest a Proxima Centauri körül kering, 4.25 fényévnyire tőlünk. Eddig még sosem bukkantak Földhöz hasonló égitestre a kutatók, ráadásul ily közel hozzánk – a Kentaur csillagképben. A bolygót egyelőre a Proxima B név alatt emlegetik, és mivel nagy valószínűséggel van a felszínén víz, a tudósok azon morfondíroznak, vajon az élet is lehetséges rajta?

Guillem Anglada Escudé, a kutatás társ-szerzője igenlő válasszal felelt erre a kérdésre. Bár a mérések szerint a Föld hasonmása 11,2 nap alatt teszi meg az útját a Proxima Centauri körül, és jóval közelebb van a saját napjához, mint a Merkúr a miénkhez, mégis jó eséllyel alkalmas az életre. Erre az a magyarázat, hogy a Proxima Centauri egy jóval idősebb, hidegebb és fakóbb csillag, mint a mi Napunk.

Egyetlen negatívum, ami az élet lehetőségét illeti a bolygón az, hogy a Proxima B nem kering a saját tengelye körül, mint a Föld, emiatt szélsőséges időjárási viszonyok uralkodhatnak a felszínén: míg az egyik féltekén fogcsikorgató a hideg, addig a másikon az örök perzselő nyár az úr.

Don Pollacco asztrofizikus, aki egyébként kimaradt ebből a kutatásból, most úgy gondolja, túl korai még az élet lehetőségét boncolgatni a Proxima B-n. „Az eddigi megfigyelések semmit sem mondanak magáról az égitestről, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.” – hangsúlyozta. Ráadásul az atmoszféráról sincs tudomásuk még, ami szintén létfontosságú.

Annak ellenére, hogy rengeteg kutatói munka van még hátra, ami a Föld ikertestvérét illeti, a tudósok máris lelkendeznek, és készpénzként könyvelik el a felfedezést. Szerintük a jövő technológiája mindent lehetővé tesz majd a további kutatások elvégzéséhez – ebben bízik Escudé, aki szerint tíz év távlatában egy új generációjú űrtávcsővel már innen is ki lehet elemezni a Proxima B atmoszféráját.

Nem kell megijedni, ez a felfedezés nem jelenti azt, hogy éveken belül emberek csoportját fogják kiköltöztetni a vadonatúj világba! Ettől nagyonis messze áll a valóság! Az a 4,25 fényév a mi mércénk szerint legalább 100 további esztendőt jelent! Azonban a tanulság, amit mindenképp le kell vonnunk ebből az, hogy nem szabad elfelejtenünk, mennyi mindent nem tudunk még az űrről és az univerzumról! És talán valóban nem vagyunk egyedül…

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.