Íme egy újabb kutatási eredmény, ami jól az orrunk alá dörgöl: a Yale Egyetem közegészségi részlege megállapította, hogy a rendszeres könyvolvasók „jelentős túlélési előnnyel” rendelkeznek azokkal szemben, akik ritkán vagy egyáltalán nem olvasnak könyveket. A könyvkedvelők ugyanis átlagban két évvel élhetik túl a könyvkerülő társaikat!

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

A tanulmány a Társadalmi Tudományok és Egészségügy című szakfolyóiratban jelent meg, és kereken kijelenti, hogy azok a személyek, akik hetente 3,5 órát töltenek olvasással, 17%-kal toldják meg az élettartamukat. Mivel a könyvolvasók zöme nő, iskolázott és az átlag fölötti körökben forog, az eredmény megállapításában a kutatók figyelembe vettek olyan extra-tényezőket is, mint az életkor, faj, egészség, depresszió, munkaköri beosztás és családi állapot.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a könyvkerülőkkel szemben azok, akik 3,5 óránál több időt töltenek hetente olvasással, akár 23%-kal is csökkenthetik az esélyét az elhalálozásnak! Bár ezt az eredményt kizárólag a könyvolvasással lehet elérni, a kutatók hasonló kapcsolatot véltek felfedezni az újságolvasás és az élettartam hossza között, de jóval gyengébb értelemben.

Becca R. Levy, a Yale professzora és a tanulmány vezetője úgy nyilatkozott, „ha egy félóránál kicsivel többet olvasunk naponta, a könyvolvasás jelentősen hozzájárul az életünk meghosszabbodásához.”

Persze, a szkeptikusok rögtön rácáfoltak a kutatás eredményére arra alapozva az ellenérvüket, hogy mivel az olvasás ülőtevékenység, nem kellene túl sokat reménykednünk benne, hogy meghosszabbítja az életünket. De ha figyelembe vesszük, hogy olvasás közben az otthonunk biztonságában vagyunk, és ezidő alatt nem tesszük ki magunkat a közterek veszélyeinek, mégis néhány plusz-évet nyerhetünk.

Lehetne erről vitatkozni… Azonban míg az okosak zöldágra vergődnek, te mit is olvasol?

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.