HolotropikumTudományosan bizonyított: az édesgyökér képes helyrehozni a májkárosodást!

Tudományosan bizonyított: az édesgyökér képes helyrehozni a májkárosodást!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az igazi édesgyökér (Licorice) vagy népies nevén édesfa, cukorkoró Ázsia, Törökország és Görögország területein őshonos.

Tudományosan bizonyított: az édesgyökér képes helyrehozni a májkárosodást!

Az édesgyökeret legtöbb esetben a diétázók használják étrend-kiegészítő gyanánt, viszont édes íze miatt ízesítésre is alkalmas. A gyökérben található glycyrrhizin nevezetű édesítő anyag 50-szer édesebb a közönséges cukornál.

Orvosok és tudósok már jó pár éve kutatják eme növény a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, és végre kiderítették, hogy nagyszerűen kezeli az alkohol, vagy egyéb okozta májkárosodást.

Az édesgyökér megállítja a károsodási folyamatokat

Mikor alkoholt fogyasztunk, a máj olyan enzimeket termel, amelyek segítenek rendbe hozni a szesz által a szervezetben okozott károkat. Ha ritkán fogyasztunk és kis mennyiségben alkoholt, akkor ezek az enzimek probléma nélkül végzik a feladatukat, viszont ha túlzásokba esünk, akkor a máj még több ilyen enzimet kell termeljen, ami már károsítja azt. A kutatók rájöttek, hogy ezt a fajta károsodást az édesgyökér képes megállítani, tehát ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt nagy mennyiségben, akkor ajánlott az édesgyökér hatóanyagát is alkalmazni.

Az édesgyökér helyreállítja és támogatja a máj enzimháztartását

Egy négy hetes rágcsálókon végzett kutatás során kimutatták, hogy alkohollal rendszeresen ellátott egerek máját az édesgyökér hatóanyagai megóvták a gyulladásoktól és a zsírlerakódástól. A Michigani Egyetem professzorai ugyanakkor azt is kimutatták, hogy az édesgyökérben található flavonoidok gyógyítják az emésztőrendszer sejtjeit és megölik a Helicobacter nevezetű baktériumokat, melyek gyakran felelősek az emésztőrendszerben fellépő gyulladásokért.

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak a megelőzésben van szerepe, hanem az édesgyökér képes a már rongálódott májat is valamilyen mértékig helyrehozni.

De az édesgyökér jótékony hatásai még korántsem merülnek itt ki, hiszen kiváló:

1. Bőrkezelésekre

Antibakteriális hatásának köszönhetően, helyileg alkalmazva, felveszi a harcot az ekcémával. Csökkenti a bőrpirosságot, viszketést. A szájban letelepedett baktériumokat is elpusztítja.

2. Gyomorégésre

A gyomorégés elleni gyógyszerek szinte mindegyike tartalmazza az édesgyökér hatóanyagait.

3. Köhögésre és torokfájdalmakra

4. Testhőmérsékleti ingadozások

Főleg a menopauzával küzdő nőknél jellemző, hogy egyik pillanatról a másikra melegség önti el a testüket. Ezt segít korrigálni az édesgyökér.

Az édesgyökeret külső és belső használatra is egyaránt alkalmazhatjuk, kis mennyiségben. Viszont ha huzamosabb ideig óhajtjuk használni, ajánlatos szakemberrel konzultálni, nehogy egyéni mellékhatást váltson ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek