6,5 kilométer szaladás – ekkora táv megtétele után szabadulhatunk meg azon kalóriamennyiségtől, amely egy üdítőitalban rejlik. Gondolta volna? Ha nem, akkor legközelebb jusson eszébe, amikor egy üveg üdítőitalért nyúl.

kola

Amerikai kutatók nemrég felhívást intéztek, hogy ehhez hasonló feliratok kerüljenek fel az ilyen termékekre, ugyanis a feltüntetett táblázat sok fogyasztó számára egyszerűen nem mond semmit. Egy üveg kólában például 210 kalória van, ez közel tízszer több mennyiség, mint amelyre egy felnőtt nőnek szüksége lenne.

A kutatók szerint a különböző feltüntetett információkat, például, hogy mennyi kalória van az adott üdítőben, a hétköznapi ember nem tudja értelmezni. Viszont, ha azt tennék közzé, hogy 6,5 kilométer szaladással, vagy 45 percnyi tempós gyaloglással tudna megszabadulni az üdítőből származó kalóriamennyiségtől, akkor már a vásárló is sokkal jobban meggondolná azt, hogy megéri-e legurítani egy üveg édesített, szénsavas nedűt.

Egy kutatás is napvilágot látott, amelyet az American Journal of Public Health tett közzé, miszerint ehhez hasonló feliratokat mutattak meg fiataloknak, akik egy idő után tudatosabbá váltak és kisebb kiszerelésű üdítőket kezdtek vásárolni, de volt, aki áttért ásványvízre.

A szakemberek azt is szorgalmaznák, hogy a gyorséttermek esetében is ajánlatos lenni efféle feliratokat kirakni, hiszen ha az emberek tudnák, hogy dupla cheeseburger után 9 kilométert kellene gyalogolniuk, akkor biztosan legközelebb egy olyan hamburgert választanának, amely ledolgozása mondjuk csak 4 kilométernyi könnyed sétálással már megvalósítható.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.