HolotropikumTrükkök, hogy féken tartsd a lázat!

Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár nem kellemes állapot lázasnak lenni, gondoljunk arra, hogy így jelez a szervezetünk, ha valami nincsen rendben. Ez egy természetes védekezési forma a vírusok, fertőzések és gyulladások ellen. Ne féljünk a láztól, inkább ismerjük meg, hogy mit tehetünk ellene.

influenza-laz

A láz egy természetes védekezőképesség, és alapja, hogy az emberi immunrendszer melegebb környezetben jobban működik, jobban gátolja a baktériumok szaporodását. Az emberi szervezet hőszabályzó központja az agy, a hipotalamusz érzékeli a vér hőmérsékletét. Ha túl meleg, akkor hőleadásra, verejtékezésre ad parancsot, ha túl hideg, akkor a hőtermelés fokozását serkenti.

1. Győződjünk meg róla, hogy tényleg lázasak vagyunk

Bár a 37 Celsius fokos hőmérséklet tekinthető normális testhőmérsékletnek, ez az érték mégsem törvényszerű. Néha változik személyenként, de például akkor is, ha melegebb környezetben vagyunk, jobban fel vagyunk öltözve, vagy éppen egy nagyon hideg szobában tartózkodunk. A gyerekeknek általában magasabb a testhőmérsékletük, mint a felnőtteknek, és náluk nagyobb az ingadozás is. 37,5-38 fok között szokott ingadozni, de 38 fok fölött már biztosan lázról beszélhetünk.

2. Ne kezeljük a lázat

Amint már tudjuk a láz egy jelzése a szervezetnek. Ez a tünete annak, hogy vírusos, bakteriális fertőzés áldozatai lettünk. A magas testhőmérséklet pedig lassítja azok szaporodását. Lényegében ez azt jelenti, hogy a természetes védekezőképesség lassítja a betegség időtartamát. Egy enyhébb lázat nem érdemes csillapítani.

3. Igyunk sok folyadékot

Láz esetén a test sokat párologtat, hogy így hűtse magát. A magasabb láz sok vízveszteséggel jár, ilyenkor igyunk sokkal több folyadékot, hogy hamarabb gyógyuljunk.

Ide sorolhatóak még a vízen kívül a gyümölcs- és zöldséglevek és a gyógyteakeverékek.

Keverjünk el cékla és sárgarépa levet, és fogyasszunk belőle minél többet, hiszen ezzel nem csak a folyadékot, hanem a vitamin és ásványianyag-szükségletet is pótoljuk.

A gyógyteák közül általában mindenik hasznos, a lázas betegség esetén mégis inkább részesítsük előnybe a hárs, bodza, kamilla főzetet.

A kamilla például csökkenti a gyulladást, elősegíti az izzadást és méregtelenít is. 1 teáskanál kamillát tegyünk egy csésze forrásban levő vízbe, és lefödve hagyjuk 5 percig állni. Naponta többször melegen fogyasszuk.
A fűzfából készült főzet már-már az antibiotikumot is helyettesíti, annyira hatásos. Rokon vegyületeket tartalmaz például az aszpirinnel. Kis adagokban igyuk, inkább este.

4. Használjunk meleg borogatást

Egy kisebb törölközőt mártsunk meleg vízbe, és tegyük a mellkasra vagy a hátra. Egy-egy kisebb meleg vizes borogatást tehetünk a csuklóra, tarkóra is. A hideg borogatás nem ajánlott, mivel összehúzza az ereket, blokkolja bennük a vért, és a hőmérséklet még tovább emelkedik.

Öltözzünk kényelmesen, ne legyen rajtunk túl sok ruha, de mégse fázzunk. A szoba hőmérséklete, ha csak lehet, ne haladja meg a 18 fokot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek