KuriózumTovább élnek a társaságkedvelő gorillák, mint zárkózott társaik

Tovább élnek a társaságkedvelő gorillák, mint zárkózott társaik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közel háromszáz, észak-amerikai állatkertekben élő gorilla csaknem két évtizeden át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, hogy az állatok személyisége befolyásolja élettartamukat.

Fotó: Thomas Widmann

A brit tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy négy személyiségjegy – a dominancia, az extrovertáltság, az idegesség és a kedvesség – közül az extrovertáltság volt az, amely hozzájárult a hosszabb élethez.

Az extrovertáltságot olyan viselkedésekkel jellemezték a kutatók, mint a társaságkedvelés, az aktivitás, a játékosság és a kíváncsiság. Az élethossz és az extrovertáltság közti kapcsolat fennállását nem befolyásolta a megfigyelt állatok kora vagy neme, ahogyan a tartási körülmények sem, sőt az sem, hogy az állatot hányszor helyezték át új lakóhelyre.

A megállapítások összhangban vannak az emberekre vonatkozó tanulmányok eredményével, amelyek úgy találták, hogy a nyitott, társaságkedvelő emberek tovább élhetnek – idézte a kutatókat a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek