HolotropikumTornáztassuk agyunkat, őrizzük meg szellemi frissességünket

Tornáztassuk agyunkat, őrizzük meg szellemi frissességünket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A neurobikus gyakorlatokat ma már a világ számtalan országában alkalmazzák, kortól és nemtől függetlenül. Ez a módszer nem új keletű, hiszen már tíz évvel ezelőtt is voltak követői, akiknek fontos volt, hogy az elméjüket a legjobb formában tartsák.

agytorna

A neurobikus gyakorlatok egyszerűek, és nagyon hatékonyan lehet velük a memóriát fejleszteni, az agy funkcióin javítani. A módszer lényegét a „Keep Your Brain Alice” című könyvben írta le először Lawrence Katz és Manning Rubin. A két neurobiológus agytornás gyakorlatai azonban tudományosan nem bizonyítottak.

1998-ban egy kutatócsoport megállapította, hogy a szellemi frissesség hanyatlásáért nem az elhalt idegsejtek a felelősek, amelyek az évek múltával egyre csak fogynak, hanem a gondot azok a nyúlványok elpusztulása okozza, amelyek az információk felvételéért és a sejttest irányába történő vezetéséért felelősek, ezek pedig a dendritek.

A neurobikus módszer ezen igyekszik segíteni, a megszokott, berögzült mozdulatokon kell elsősorban változtatni. Ha például bizonyos tevékenységeket csak bal kézzel végzünk, akkor próbáljuk meg jobb kézzel is ugyanazt elvégezni, és fordítva. Ha jobb kezesek vagyunk, mossunk fogat például bal kézzel.

A memória javítása érdekében becsukott szemmel tegyünk egy kört otthonunkban, gondoljunk egy tárgyra, amit meg szeretnénk találni, és lehunyt szemmel induljunk el annak keresésére. Ha gyalog járunk munkába és van egy kis időnk, akkor térjünk le a szokott útvonalról és válasszunk egy másik útirányt, így menjünk haza.

Látogassunk el múzeumokba, kiállításokra, válasszunk egy másik, ismeretlen kirándulóhelyet, ahol pihenni szeretnénk hétvégén. Cseréljük le a számítógépünk háttérképét, próbáljunk ki új recepteket, vagy ha találkozunk egy régi ismerőssel, a „Hogy vagy?” kérdés helyett tegyünk fel egy másik, érdekesebb, frappánsabb kérdést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek