Kalkuttai Teréz Anya az egyik legnépszerűbb személyiségnek számít a római katolikus egyházban, már életében rendkívüli tiszteletnek örvendett, akit halála után 6 évvel II. János Pál pápa boldoggá avatott. Példamutató élete, karitatív tevékenysége számos katolikus és más felekezetű hívő számára is inspirálóan hatott. Azonban jóval kevesebben tudják, hogy Teréz anya élete nagy részében kételkedett Isten létezésével kapcsolatban, és több alkalommal is megtagadta őt.

terez-anya

Teréz anya 1929 és 1948 között földrajzot tanított a kalkuttai Szent Mária Iskolában, ahol néhány évig az intézmény igazgatónője volt. 1946. szeptember 10-én vonattal indult Darjeelingbe, lelkigyakorlatra. A vonaton a szegények tülekedő, nyomorúságos tömegét látva hirtelen kezdte úgy érezni, hogy nincs joga ahhoz a kényelemhez és békességhez, amit megkap a kolostorban, és érez a kedves és jómódú lányok tanítása és nevelése közben. Tisztán észlelte Jézus hívását, hogy hagyja el a zárdát, és éljen a legszegényebbek között. Ez volt Teréz anya életében a „sugallat napja” – idézi fel a Magyar Kurir Teréz anya életének ezen epizódját.

Teréz anya sosem beszélt nyilvánosan súlyos lelki vívódásairól, amelyekről azonban részletesen beszámolt levelezéseiben. A leveleket a boldoggá avatási eljárás keretében kezdték feldolgozni, majd később publikálták is. A levelek annyira súlyos belső válságról adnak tanúbizonyságot, hogy amikor a szentté avatási ügyért felelős atya felolvasta a kalkuttai gyülekezetnek, a hívek alig akarták elhinni.

A Nobel-békedíjas Teréz anya többek között arról írt, hogy egész életében rettenetes lelki szárazságban, sötétségben élt, a hitetlenség iszonyú kísértéseit tapasztalta. Többek között felteszi azt a kérdést, hogy miért is munkálkodik, hisz ha nincs Isten, akkor lélek sem, így Jézus sem létezhet. Voltak pillanatok, amikor kategorikusan kijelentette, hogy Isten egyáltalán nem létezik.

Teréz anya több alkalommal is készült arra, hogy beszéljen problémájáról gyóntatójával, ám képtelen volt megnyílni előtte, így megtanulta elfogadni, hogy együtt kell élni szívében a kétséggel. Vívódásait jól mutatja, hogy több alkalommal attól tartott, Júdáshoz hasonlóan ő is árulója lesz Jézusnak. A leveleit tartalmazó kötet szerkesztője, Brian Kolodiejchuk szerint Teréz anya olyan erős személyiség volt, akinek erősebb megtisztulásra is van szüksége, mint az átlagembereknek, hogy büszkeségét levesse.

Hozzáteszi: a kételyei ellenére Teréz anyát a levelei mindenkinél szentebbnek mutatják. Teréz anya élete utolsó éveiben szilárdan ragaszkodott ahhoz, hogy leveleit megsemmisítsék, az egyház azonban végül felülbírálta a kívánságát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.