KuriózumTöbb van a macskákban és kutyákban, mint gondolnánk

Több van a macskákban és kutyákban, mint gondolnánk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy a Londoni Városi Egyetemen megjelent kutatás szerint rengeteg állat képes látni az UV fényt is. Az emberi szem számára az ultraibolya fény érzékelése lehetetlen, mert a szemlencse kiszűri azt. Azonban a macskák, kutyák és egyéb emlősök esetében a szemlencse nem szűri ki az UV fényt, így sokkal többet képesek látni a környezetből, mint az gondolnánk.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Átfordítva látják mindazt, ami az emberi szem számára nem érzékelhető.

A kérdés e tudományos munka során kétrétű: miért nem látják az emberek is az UV fényt? Erre a kérdésre a szemészek egyszerű választ adtak: mert károsítja a retinát. Azonban ebből adódik a második kérdés: akkor vajon az állatok retinája miért nem károsodik? Erre viszont a választ nem tudják.

Az éjszakai vadászó állatok esetében elengedhetetlen az UV fény látása, mert sokkal élesebbé válik általa a tekintett kép és így könnyebbé válik a vadászat számukra. A méhek számára bizonyos színek és formák felismerésére szolgál, ami által könnyebben meglelik a nektárlelőhelyet. A rágcsálók a vizelet követésére használják, míg a rénszarvas számára segít nappal felismerni a jegesmedvét.

Egyesek úgy vélik, hogy az emberek UV szűrővel rendelkező szemlencséje biztosítja az élesebb látást. A síelők sárga színű lencsés szemüveget hordanak, hogy látni tudjanak a vakító fehérségben is. A kutatók azt figyelték meg, hogy a nagyon éles szemű állatok szeme is szűri az UV fényt.

Fotó: Nickolay Lamm
Fotó: Nickolay Lamm

Az emberek szeme sokkal részletesebb képet képes adni a látott dolgokról, mint az állatoké. A legtöbb állatnak nincs is szüksége éles látásra, csak azokra a funkciókra, amik szükségesek az életben maradáshoz és a fajfenntartáshoz.

Lehet, hogy a macskád többet lát, de az is lehet, hogy egyszerűen bolondos.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek