HolotropikumTöbb mint 50 új, a környezetből származó vegyi anyag került kimutatásra az...

Több mint 50 új, a környezetből származó vegyi anyag került kimutatásra az emberi testben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Live Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók több mint 50 olyan új környezeti vegyi anyagot fedeztek fel az emberi testben, amelyek túlnyomó többsége kevéssé ismert vagy teljesen ismeretlen volt eddig.

Ezeket a vegyi anyagokat, amelyeket emberi szervezetben eddig nem mutattak ki, várandós nők és újszülött csecsemők vizsgálata során mutatták ki. A tanulmány szerzői szerint a következtetések aggasztóak, mivel ezekről a vegyi anyagokról és azok egészségre gyakorolt lehetséges hatásairól nagyon kevés információ áll a rendelkezésünkre.

“Nagyon aggasztóak ezek a várandósság alatt kimutatott eredmények, mivel ez egy nagyon sérülékeny fejlődési időszak” – mondta Tracey Woodruff, a Reproduktív Egészségügyi és Környezetvédelmi Program (PRHE), valamint a Környezetvédelmi és Hatáskutatási Központot vezetője.

“Nem csak az anya egészségét befolyásolhatják ezek az anyagok, hanem a magzat számára is nagyon meghatározó ez a fejlődési időszak. A következmények pedig még gyermekkorban is, sőt az egész további életében is érezhetőek lehetnek” – tette hozzá a kutató.

Ezek az újonnan észlelt vegyi anyagok a perfluor-alkil- és a polifluor-alkil- vagy a PFAS-vegyületek, amelyeket olyan háztartási eszközökhöz használnak például, mint a tapadásmentes edények, a pizzadobozok. Bejutva az emberi testbe, sokáig maradnak ott, és felhalmozódnak – jelentette ki az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA).

Az újonnan észlelt anyagok közül tíz műanyag vagy műanyag gyártásához használt vegyszer volt. Ezek közül az egyik, a ftalátoknak nevezett vegyi anyagok csoportja gyakran megtalálható a gyorséttermekben használt csomagolásokban. Az újonnan észlelt vegyi anyagok közül kettőt kozmetikumok előállításához használnak, és a növényvédő szerek összetevője is.

Az újonnan észlelt vegyi anyagoknak a legtöbbje olyan, amelyről a kutatók nem rendelkeznek még pontos információkkal – jegyezték meg a tanulmány szerzői. Annak ellenére, hogy a várandósság az egyik legfontosabb időszak az ember életében, mégsem lehet pontosan tudni, hogy milyen veszélyeknek van kitéve az anya és a születendő gyermeke.

A vizsgálatban 30 várandós nő vett részt

A tanulmányhoz a kutatók 30 terhes nőt kértek fel, akik terhesgondozásra a San Francisco-i Zuckerberg Általános Kórházban és az UCSF Mission Bay Orvosi Központban jártak, és ott is hozták világra gyermeküket. A vajúdás és a szülés alatt vérmintákat vettek az anyáktól, valamint az újszülöttek köldökzsinórjából, közvetlenül a születés után.

A kutatók ezt követően egy viszonylag új, nagyfelbontású tömegspektrometriának nevezett technikával elemezték a vérmintákat, amely a vegyületek tömegének meghatározása alapján dolgoznak. Így rövid idő alatt pontos képet kaptak a kutatók az anyák és újszülöttek vérmintáiban jelenlévő szinte minden vegyi anyagról – állítja a tanulmány társszerzője, Dimitri Abrahamsson.

Mind az anya, mind pedig a köldökzsinór vérmintájában 109 vegyszert azonosítottak, köztük 55 olyan vegyületet, amellyel korábban nem találkoztak még embereknél. A mintákból kimutatott egyéb anyagokat, mint például a ftalátokat, korábban már azonosították az embereknél, és felhívták a figyelmet a káros egészségügyi hatásaira.

A szakemberek az anyáktól és újszülöttektől vett mintákban a két legtöbbet vizsgált PFAS-t, PFOA vegyületet is kimutatták. Laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatok alapján kiderült, hogy a PFAS és a PFOA fejlődési, máj-, vese- és immunológiai problémákat okoz. A vegyi anyagok nyomait mind az anyákban, mind a gyermekeikben azonosították. “Ez egy nagyon fontos tényező, mert kiderült, hogy a vegyi anyagok veszélye már az anyaméhben fennáll” – mondta Woodruff.

A vegyi anyagok az anya véréből a magzatba kerülnek

A köldökzsinór az a csatorna, amelyen keresztül az oxigén és más tápanyagok az anyától a magzathoz jutnak. Ha a köldökzsinórvérben vegyi anyag van, a magzat is ki van téve a veszélynek – mondta Woodruff.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kideríthessék, hogy ezek a vegyi anyagok a magzati szövetekben is jelen vannak-e és milyen mennyiségben. Mivel egyelőre ennyire keveset tudnak ezekről az újonnan észlelt vegyi anyagokról, egyelőre azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen egészségügyi hatása lehet.

“Olyan vegyi anyagoknak vagyunk kitéve, amelyekről nagyon kevés információnk van. És ezeknek a vegyi anyagoknak olyan egészségkárosító hatásai lehetnek, amelyeket nem ismerünk és nem is tudunk megjósolni előre” – mondták a szakértők.

A szakértők további kutatásokat szeretnének szentelni az emberi testben kimutatott vegyi anyagok toxicitási szintjének tanulmányozására. Meg szeretnék nézni toxicitási szintjét az emberi testben, és megtudni, hogyan hatnak a vegyi anyagok a különböző szövetekre. Hosszútávú céljuk pedig a kapott információk felhasználásával a mellékhatások megelőzése lenne. A szakértők azt tanácsolják, hogy mindenképp kerülni kell a reproduktív egészségre káros anyagokat, beleértve a nem mérgező tisztítószerek használatát, a műanyagok használatának csökkentését és a konzervek fogyasztását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek