KuriózumTíz ideális házikedvenc-jelölt

Tíz ideális házikedvenc-jelölt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden kutya jószándékú és kedves, ha megfelelő körülmények között tartják, és szeretetben nevelik. Akárcsak a párválasztás esetén, az emberek olyan kutyát szeretnének maguknak, amelyik kiegészíti személyiségüket, amelyik természete a gazdájához hasonló, és amelyik hű társ lehet az élet egy bizonyos szakaszában. Az alábbiakban tíz ilyen kutyafajtát mutatunk be.

maltai-selyemkutya-nagy

Máltai selyemkutya

A bichonok fajtájába tartozó apró termetű, mutatós kutya természete barátságos és éber. Elődjeit a föníciaiak honosíthatták meg Máltán. Élénk, tanulékony állat, amely a kutyarajongók számtalan nemzedékét hódította meg. Egykor máltai terriernek nevezték, mivel elegáns külleme dacára kitűnő patkányfogó hírében állt. Tökéletes a házban tartásra, hisz nagyon kevés szőrt hagy maga után.

bolognai

Bolognai pincs

A máltai selyemkutyához hasonlóan szintén a bichonok fajtacsoportjába tartozik. Kiegyensúlyozott, barátságos, meglehetősen szorosan kötődik a gazdájához.Ölebként különösen népszerű, nem kényes, ezért kevesebb törődéssel is beéri. Hajdanán Európa arisztokrata családjainak körében nagy népszerűségnek örvendett.

bullmasztiff

Bullmasztiff

Zömök testfelépítésű, erős és rövid hátú kutya. Rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd, a gyerekekkel pedig nagyon türelmes. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen.

Blue_greyhound

Angol agár

Erős felépítésű, izmos és büszke kutya, roppant elegáns alakkal. Értelmes, szelíd és érzékeny állat, amely nagyon kötődik a családjához. Ritkán ugat, és nem is különösebben éber. A lakásban kiegyensúlyozott és barátságos, időnként szinte nem is lehet észrevenni, hogy ott van. A szabadban mozgékony, és éberen figyel mindenre, ami körülötte történik. A vadászösztöne jól fejlett, s emelett nagyon kitartó is. Az angol agár hihetetlenül gyorsan tud futni, 45 km/órás sebességre is képes, és ezt szereti is bemutatni. Ennek ellenére kevesebb mozgásra van szüksége, mint azt a legtöbben hinnék. Más hasonló fajtákhoz viszonyítva eléggé könnyen nevelhető. Majdnem minden parancsra megtanítható, és aránylag engedelmes is – kivéve, ha zsákmányállatot pillant meg, mivel olyankor figyelmen kívül hagyja gazdája parancsait.

Boston_Terrier

Boston Terrier

A francia bulldoghoz hasonlító, de annál kissé nagyobb kutya. Szőrzete rövid, testhez simuló. Élénk, intelligens, kiegyensúlyozott fajta, szelíd, barátságos, nem verekedős. Sokan nem tudják, de eredetileg kutyaviadalok céljára tenyésztették ki, azonban egyáltalán nem vált be a feladatra. Ragaszkodik a családhoz, a helyéhez. Játékos, éber, engedelmes. A terrierek jellegzetes tulajdonságaiból szinte semmit sem öröklött. Ritka fajtának számít.

japan-chin

Japán chin

Modorkodó jelleme miatt és parányi teste miatt inkább macskára, semmint kutyára emlékeztet. Japánban akkora tiszteletnek örvend, hogy sok japán rajzfilmhőst róla mintáztak. Annak idején a japán nemesek kimonójuk ujjában hordták kedvencüket, hogy bármikor kéznél legyenek. Természetüket tekintve bátrak, intelligensek és bizalmatlanok. A csin mindig tudja, mi kell neki és azt meg is szerzi. Ha vendég érkezik egy „csines” házba, a kutya csak lopva, messziről figyeli a jövevényt és nem elég egy-két finom falat bizalmának megszerzéséhez. A kutyusok egyénként éberek, a gazdájukkal nagyon barátságosak és ragaszkodóak. Könnyen nevelhetők, nem szeretnek rosszalkodni, pláne, ha ezzel összekoszolják nemesi bundájukat. Tompa, felfelé álló orra miatt szűk légzőnyílása van, ez gyakran okoz légzési problémákat. Ezért a japán csin az allergiára is érzékenyebb, kissé hangos légzése miatt pedig nem a legcsendesebb alvótárs. Kigúvadó szemei könnyen megsérülnek vagy fertőződnek, ezért rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén cseppekkel kezelni szükséges őket a gyulladások ellen. Szőrének ápolására rendszeresen időt kell fordítani.

mopsz

Mopsz

Rendkívül régi múltú, valószínűleg kínai eredetű fajta. Már időszámításunk előtt tenyésztették a kínaiak a kisméretű, rövid, széles és laposfejű kutyákat. Ezeket palotában tartották és általában eunuchok tenyésztették őket. Az európai királyok, királynék, hercegek és grófok körében is rendkívül népszerű volt a mopsz, számos korabeli festményen is megörökítették az apró termetű négylábúakat. A mopsz 2 éves koráig hiperaktív kutya. Természetéből fakadóan utálja, ha a gazdája haragszik rá. Nagyon szeret enni, viszont vigyázni kell, mert hízásra hajlamos fajta. A mopsz külseje megtévesztő a tudatlan szemlélő számára. Ez a ráncos képű, dülledt szemű, mindig zsémbes arckifejezést öltő kutya valójában vidám, érzékeny, hűséges, szeretetre méltó, gyengéd lelket takar.

Rendkívül jó természetű, nyugodt és kiegyensúlyozott. Szereti a gyerekeket és sosem agresszív. Kiválóan tartható lakásban, sőt rövid orra miatt nem élhet egész évben a kertben. Az orr sajátossága, azon röfögő és prüszkölő hangok, amelyek oly jellemzőek rá. A mopsz igazi családi kutya. Kedves, kiegyensúlyozott és nyugodt. Nem zavarja a szomszédokat, ugyanis csak ritkán ugat, de nem bírja a nagy meleget és hideget. Szereti ha többen is vannak, így tud kivel játszani.

bulldog-09

Buldog

Angol buldognak is hívják, nem tévesztendő össze a francia, vagy amerikai buldoggal. A buldog ősét a középkori Angliában, vélhetően a 16. és 17. század fordulóján tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor még általánosan alkalmazott bikaheccek során. A 19. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért háziasítani kellett a fajtát. Ennek érdekében a mopsszal keresztezték; így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű angol buldog. A buldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt, érzékenyen reagál környezetében uralkodó hangulatra. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. A buldog kimondottan gyengéd, szeret a család közelében lenni. A más kutyákkal és háziállatokkal váló együttélés problémamentes, bár ritkán előfordul kisebb verekedés. Igen toleráns, jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is.

Chihuahua

Csivava

A világ egyik legkisebb kutyája, Mexikóból származik. A fennmaradt történeti források szerint az aztékok, az inkák és a toltékok még őrzőkutyaként alkalmazták. Európába megérkezése után a papillonnal, törpespiccel és a tibeti spániellel keresztezték. Nagy felálló füleivel a legapróbb neszt is meghallja, éppen ezért kiváló jelzőkutya. Aki felületesen ismeri és első megérzései alapján ítéli meg ezt a kutyafajtát, azt hiszi, hogy egy törékeny, visszahúzódó, csendes, kis szerény állatka a csivava. A valóságban igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad. Méretének megfelelően gyors és játékos. Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön.

tacsko

Tacskó

Német eredetű rövid lábú, kis termetű munkavadászkutya, három méret és szőr változata ismert. Alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Eredetileg nyúl, borz, vaddisznó, szarvas és róka vadászatánál használták. A tacskó eleven, közismerten értelmes, találékony és okos kutya. Nem a legengedelmesebb fajta, az akaratossága néha már komikus. A tacskó csupa ellentét. A terepen igen bátor, szívós és kitartó, odahaza azonban szereti a megszokott kényelmet, nagyon vágyik a figyelemre, és szemmel láthatóan kétségbe esik, ha szigorúan beszélnek vele. Ragaszkodik a gazdájához, és nem szereti, ha magára hagyják, bár hajlamos arra, hogy vadászösztöne hatására magányos felfedezőurakra induljon. A tacskó többnyire energikus és mozgékony, de nem szilaj. Csak akkor ugat, ha ismeretlen zajokat hall, s ha igazán bátor, meg is kísérli megállítani a betolakodót. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében. A tacskó számára mindig a családja az első, s az idegenekre nem sok időt veszteget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek