LélektárTíz élettanács Konfuciusztól, amelyek most is megállják a helyüket

Tíz élettanács Konfuciusztól, amelyek most is megállják a helyüket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Konfuciusz i. e. 551-től i. e. 479-ig élt Kína keleti részén, az emberiség talán legnagyobb filozófusa. Konfuciusz tanításairól úgy tartják, hogy egy új korszakot indított be a kínai gondolkodásba. Innen indult a konfucionizmus filozófiai irányzat is, amely az ősök tiszteletére fekteti a hangsúlyt.

confucius

1. Ha valakit igazán szeretsz, akkor meghagyod a szabadságát. Ha visszatér hozzád, akkor mindig is összetartóztatok, ha nem tér vissza, akkor sosem voltatok egymáséi.

2. A bölcs ember, azelőtt cselekszik, mielőtt beszélne. Biztosat akkor állít, ha már megvalósította, amit elért.

3. A bölcsesség megszerzésére három metódus létezik: az elmélkedés, amely a legmagasabb szintű, az utánzás, amely a legkönnyebb mód, a tapasztalat, amely a legkeserűbb.

4. Az erényességnek öt alaptulajdonsága van: nagysága, nagylelkűsége, őszintesége, komolysága, jósága.

5. Kitartónak kell lenned, hogy megtaláld az egyensúlyt. Nyugodtan figyeld a körülötted zajló eseményeket, hogy elérd a csendet, és rálelj a hitre. Ismerned kell a csendet és a hitet is, hogy meg tudd különböztetni a dolgok lényegét. Ha ez sikerül, akkor eléred a célodat.

6. Energia, erő nélkül nem tudsz tovább lépni. Erőfeszítés nélkül nem szerezhetsz érdemet. Őszinteség nélkül nem részesülhetsz semmiben. Hűség nélkül nem nyerhetsz rokonszenvet, udvariasság hiányában nem kaphatsz tiszteletet. Az udvariasság tisztítja a lelket, ahogyan a zene finomítja a hallást.

7. Aki hízeleg valakinek, arra ellenségként kell tekinteni. Aki elmondja és beismeri hibáit, az saját magát erősíti.

8. Amikor valakivel beszélned kell, de inkább elhalasztod azt, azt az embert elveszítheted. Ha olyannal beszélsz, akivel nem kellene, akkor csak a szavakat fecsérled. A bölcs ember csak azzal beszél, akivel kell, és nem beszél fölöslegesen.

9. Egy ember háromféle módon tehet tanúbizonyságot intelligenciájáról: gondolatai által, ez a legnemesebb, másolás által, ez a legkönnyebb, és tapasztalat révén, amely a legnehezebb.

10. Mielőtt elindulnál a bosszú útján, áss két sírgödröt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek