HolotropikumTestünk megpróbál figyelmeztetni, ha a májunk tele van méreganyagokkal, csak figyelnünk kell...

Testünk megpróbál figyelmeztetni, ha a májunk tele van méreganyagokkal, csak figyelnünk kell a jelekre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A máj a has felső részén található szerv, amelynek feladata a méreganyagok eltávolítása a szervezetből.

A máj feladata, hogy kiválassza az epét a zsírok felszívódása érdekében, és méregtelenítse a testet, eltávolítva a méreganyagokat a vérből.

A vért teljesen átszűrve, megtisztítja azt a méreganyagoktól, lebontja a káros vegyi anyagokat, és metabolizálja szénhidrátokat, zsírokat, cukrokat és vitaminokat az optimális agyműködés érdekében.

Számos olyan betegség létezik, amely hatással lehet a májra, mint például hepatitis, cirrózis, az alkohol okozta májbetegség, vagy a zsírmáj és így tovább.

Mindezen állapotok a korai szakaszban bizonyos tüneteket mutatnak, ezért javasolt, hogy kellő alapossággal figyeljünk rájuk a betegségek kialakulásának megakadályozása érdekében.

Az alábbiakban 12 tünetet mutatunk be, melyeket akkor érezhetünk, amikor májunk veszélyben van.

1. Hasi fájdalom és gyakori görcsök, mely annak jelei, hogy a máj szenved.

2. Csökkent étvágy. A máj epét termel, amely lebontja a bevitt táplálékot. Ha a máj nem működik megfelelően, az befolyásolja az epetermelés és így a folyamatos jóllakottság érzése jelentkezik.

3. Emésztési problémák. A máj által termelt epe segíti az emésztési folyamatokat, így amikor a máj nem működik megfelelően, emésztési problémák, sőt székrekedés is előfordulhat.

4. Mindig gyomorrontással küzdünk. Ha gyakori a hányás és a hányinger, javasolt, hogy végezzünk májfunkciós vizsgálatokat. Ha a máj nem távolítja el megfelelően a szervezetből a toxinokat, akkor jelentkezik a hányinger és szédülés.

5. A vizelet színének megváltozása. Ha a vizeletünk annak ellenére is megváltoztatja a színét, hogy megfelelő képen hidratáljuk a szervezetet, akkor ez azt jelenti, hogy a máj nem működik megfelelően. A vesék bilirubint termelnek a véráramban, és a máj már nem tudja eltávolítani ezt a magas bilirubinszintet. Az antibiotikumok és a B-vitamin-kiegészítők ugyancsak okozhatják a vizelet sötét színét.

6. Az széklet színének megváltozása. Ha a széklet halvány sárgává válik és enyhén ragadós, az azt jelenti, hogy a máj veszélyben van. Az egészséges máj a székletet barnává teszi.

7. Székrekedés, hasmenés, bélvérzés. Mindhárom ilyen tünet a megbetegedett máj jele lehet, ezért mielőbb orvoshoz kell fordulnunk.

8. Folyadék visszatartás. A májproblémákkal küzdő embereknek gyakran megduzzadnak a lábaik, és duzzadtak a bokák is a testben felhalmozódott folyadék miatt.

9. Puffadás. Ha a máj beteg vagy cirrózisban szenvedünk, a gyomor mindig felpuffad a benne felhalmozódott folyadék miatt.

10. Fáradtnak, gyengének érezzük magunkat. Ha a máj beteg, akkor is fáradtnak érezzük magunkat, ha eleget alszunk. A megbetegedett máj a méreganyagok felhalmozódását okozza a vérben, megakadályozva a vér eljutását az agyba, a szívbe és az erekbe.

11. A megbetegedett máj nem tudja kiszűrni a bilirubint a vérből, és ez sárgaságot okoz. A sárgaság a bőrön, a nyelven és az elsárgult ujjakon keresztül nyilvánul meg.

12. Folyamatos bőrirritációk. A mindig érzékeny bőr, a viszketés, a feszesség, az ekcéma mind-mind májproblémákra utalhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek