OtthonTermeszd meg a saját zöldségeidet az IKEA beltéri hidroponikus kertjével

Termeszd meg a saját zöldségeidet az IKEA beltéri hidroponikus kertjével

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csak azért mert egy kissé szűkös az otthonod, még nem azt jelenti, hogy nem lehet neked is saját kerted! Ezzel a hidroponikus rendszerrel pedig igazából még kertre sincs szükséged, és télen is megtermesztheted a saját zöldségeidet. Az IKEA a VÄXER hidroponikus rendszerrel tökéletes megoldást kínál, hogy bárki sikeresen friss, tiszta és finom zöldségeket termeszthessen egész évben, a világ bármelyik pontján. Nincs is szükség másra, csak vízre, fényre és szeretetre. A VÄXER hidroponikus rendszerrel már 5-7 hét alatt elég nagyra nőnek a zöldségek ahhoz, hogy felhasználhasd azokat a konyhában.

A VÄXER alapkészlet mindent tartalmaz, amire szükséged lesz: magokat, a csíráztatáshoz szükséges nedvszívó „dugókat”, csíráztató dobozt, ültetőedényeket és tálcát állvánnyal együtt, habkövet és világítótesteket.

A hidropóniás rendszerben föld helyett víztartó habdugókba kerülnek a magok, ez az úgynevezett kőzetgyapot. A kőzetgyapot sok rostot tartalmaz, amelyek visszatartják a vizet, és a palánta gyökereinek is kapaszkodót adnak.

A Svéd Agrártudományi Egyetem különféle termőközegeket tesztelt a vízvisszatartás és a gyökerek támogatása szempontjából, és ezt találták a legmegfelelőbbnek. Ezek az indítódugók tökéletesen illeszkednek a csíráztató tálcába, amelyben összesen 50 magot csíráztathatunk egyszerre. Az egyetem a különböző magokat is tesztelte, és a megjelenésük, növekedési sebességük és természetesen az ízük alapján válogatta ki a legjobbakat.

A lefedhető csíráztató doboz a csírázási időszakban stabil növekedési környezetet biztosít a magok számára. A doboz ugyanakkor a levegő áramlását is lehetővé teszi, miközben a hő és a nedvesség bent marad a dobozban. Ha a természetes megvilágítás nem elegendő, a készlethez világítótestek is tartoznak, hogy a palánták megkaphassák a szükséges fénymennyiséget. A csíráztató tálcát arra is használhatjuk, hogy babot, borsót, vagy más növényeket csíráztassunk, amiket aztán salátákban vagy más ételekben is felhasználhatunk.

Amikor a palánták már elég nagyok, átültethetjük azokat a habkővel megtöltött kis ültetőedényekbe, amiket kifejezetten hidroponikus termesztéshez terveztek. A tálcák méretétől függően 8-15 vagy 16 ültetőedényt is használhatunk. Arra is lehetőségünk van, hogy az ültetető tálcákat egymás fölé helyezzük, így 3 szinten 8-45 növényt is nevelhetünk.

A tálcakészlet egy alaptálcából áll, amihez a tápoldatos vizet tölcsér segítségével adagolhatjuk. Az ültetőedények oldalsó rései lehetővé teszik a víz és a levegő áramlását a gyökerek körül. A használaton kívül lévő edényeket lefedhetjük, hogy ne érhesse fény a tápoldatot, és így megakadályozzuk az algák növekedését.

A rendszer kialakításának célja az volt, hogy a lehető legegyszerűbbé és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék ezt a kertészeti módszert. A VÄXER és a KRYDDA termékcsaládok kifejlesztése a svéd agrártudósok és az IKEA fejlesztőinek közös munkája.

„Olyan kertészeti készleteket szerettünk volna létrehozni, amelyek leegyszerűsítik az emberek számára, hogy az év 12 hónapjában saját fűszernövényeket és zöldségeket termesszenek. Akár Svédország északi részén él valaki, akár Kínában vagy Észak-Amerikában, mindenképpen sikerrel kell járnia ezzel a kerttel. Ez lényegében egy fenntarthatóbb és egészségesebb otthoni élet megteremtéséről szól mindenki számára.” – mondta Ronnie Runesson, az IKEA termékfejlesztője.

Ezekkel a hidroponikus kertészeti készletekkel, mára bárki megfizethető módon elkezdheti azt, ami egykor a környezetvédők ritkaságszámba menő hobbija volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek