HolotropikumTermékenységi problémát okoz a mobiltelefon a férfiaknál!

Termékenységi problémát okoz a mobiltelefon a férfiaknál!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem sokkal korábban, a nőket hibáztatták azért, ha egy párnak nem lett gyereke, és senki sem gondolt akkor még arra, hogy termékenységi problémák létezhetnek a férfiaknál is. Ezt ugyanis több tényező befolyásolhatja, a táplálkozástól kezdve, a mobiltelefonozáson át, az internet használatáig – mutattak rá amerikai kutatók, egy nemrégiben elvégzett kutatás eredményeképpen.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

* Tudtad például, hogy ha minden nap laptopozol, ezzel drasztikusan csökkented az esélyét annak, hogy gyereked legyen? A magyarázat egyszerű – állítják a Journal of Fertility and Sterility amerikai kiadvány szakértői. A vezeték nélküli internet használatánál fellépő sugárzások ugyanis negatív hatással vannak az életet adó folyadék minőségére. Úgyszintén, a PC melegségének is hasonló hatása van. És mivel egyre több férfi használja nap mint nap ezeket az eszközöket, nem meglepő, hogy a babaprojekt egyre nehezebben válik valóra.

* És ez nem minden! A WiFi mellett, a mobiltelefon is kárt okoz az ondósejtekben – mutattak rá a kutatók. A folyamat hasonló a laptop esetéhez. A tudósok ugyanis úgy vélik, a hálózatbeli sugárzások azok, amelyek lefaragnak a férfiak termékenységéből. Ezt török szakemberek bizonyították be, méghozzá úgy, hogy ondó-mintát gyűjtöttek férfiaktól, és azokat 1 órán át a telefon sugárzásának tették ki. A kísérletből kiderült, a hímivarsejtek képtelenek voltak megtermékenyíteni a petesejtet. De mint minden kárban, ebben is van egy haszon: amennyiben a telefont nem a nemiszerv közelében tartják, a férfiaknak nincsen okuk aggodalomra – állítják a kutatók.

aggodo-ferfi* Az elfogyasztott eledel is kihat a folyadék minőségére. Amennyiben például gyakran fogyasztanak konzerves ételeket, ez is befolyásolhatja sejtek aktivitását. Nem a megvásárolt termékekkel van a gond, hanem azzal, ahogyan azok csomagolva vannak – magyarázták a tudósok a Journal of Fertility and Sterility hasábjain kiadott tanulmányban. A kutatásban részvevő férfiaknál magas BPA (Biszfenol-A) szintet mutattak ki, egy olyan kémiai elemét, amely a műanyag gyártásánál használatos, és a műanyag tárgyakban, csomagolásokban, a konzerves dobozokban található meg. Akik gyakran fogyasztanak ilyen csomagolásban megvett termékeket, számíthatnak arra, hogy gondjuk lesz a gyerekvállalásnál – következtettek a tudósok.

* A szteroidok is csökkentik a termékenységet. Ez nem újdonság, hisz már régóta arra figyelmeztetnek a fitnessz-edzők, hogy ezek szedése nem tesz egyebet, minthogy tönkreteszi az emberi szervezetet. Habár rövidtávon elégedett leszel a hatásuktól, hosszútávon azonban meggyűjtöd a bajod velük. A szteroidok ugyanis csökkentik a férfihormonok termelését, ezáltal pedig ártanak a termékenységnek is – bizonyították be már több ízben is a kutatók.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek