HolotropikumTényleg meghasad a szív egy nem működő kapcsolatban

Tényleg meghasad a szív egy nem működő kapcsolatban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szakemberek jó ideje tudják, hogy a lelki és fizikai fájdalom azonos neurobiológiai alapokon nyugszanak. Tovább azt sem képletesen kell érteni, hogy sok ember belebetegszik a házassága, kapcsolata végébe, hisz kutatások bizonyítják, hogy a súlyos lelki megrázkódtatások szívbetegséget eredményezhetnek.

loving divorce

Hui Liu amerikai szociológus idős házaspárokat vizsgált, és a kutatásból kiderült, hogy a rossz házasságban élők esetében nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, mint azoknál, akik kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek. A szakember 1200, 70-80 év között házaspár öt évre visszamenő adatait elemezte.

A kutatás során a házassági elégedettségre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, valamint a kardiovaszkuláris betegségeikre vonatkozó különböző laboratóriumi eredményeket hasonlítottak össze.

A kutató arra jutott, hogy a házasságban lévő rossz dolgok (pl. a folyamatos kritikák, követelőzések) nagyobb hatást gyakorolnak a szívre, mint a jó dolgok. Más szóval a kapcsolat rossz oldala rosszabbat tesz a szívnek, mint amennyire egy jó kapcsolat javítani tud az állapoton.

Kiderült az is, hogy a kor előrehaladtával a házasság minőségének hatása egyre erősebb lesz, a nők esetében pedig a hatás még inkább megnyilvánul. A legfőbb okok a magány és a stressz. Ha az egyik fél naponta szembesül azzal, hogy a társa nem szereti, nem értékeli, bántja, vagy lelkileg távol került tőle, az folyamatos stresszt és kilátástalan magányt okoz. Mivel az ember társas lény, így a magányt az életünket fenyegető veszélyként éljük meg.

A kutatás szerint nem véletlen, hogy a magányos emberek immunrendszere nem működik hatékonyan, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki esetükben daganatos betegségek, valamint szívbetegségek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek