HolotropikumTéli rizikók: Csontritkulásos törésveszély!

Téli rizikók: Csontritkulásos törésveszély!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csontritkulás (osteoporosis) egy anyagcsere eredetű kórfolyamat, amely során a csontszövet mennyisége megfogyatkozik. Kialakulásához több tényező vezet. Az elváltozás alapja minden esetben a csontképződés egyensúlyának a megbomlása, ami által lecsökken a csontok csontszövet tartalma.

A csontritkulás kockázata

Számos olyan tényező ismert amelyek, mint kockázati tényezők szerepelnek az osteoporosis kialakulásában.
Kifejezett rizikó a női nem, a fehér és ázsiai rassz, az előrehaladott kor, a mozgáshiány, vékony testalkat, és egyes gyógyszerek (glycocorticoidok).

Mérsékelt kockázati tényezőként jelenik meg, ha valakinél a családban már előfordult csontritkulás, a fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás, alacsony kalcium bevitel.

csontritkulas

Engem is érinthet?

Napjainkban a csontritkulás előtérbe került, egyre gyakrabban diagnosztizálják. A becslések szerint a lakosság közel 20 százaléka érintett. Közel minden harmadik klimaktériumban lévő nőt érint. A csontsűrűség mérések nagyon hasznosnak bizonyulnak mivel idejében képesek kimutatni az elváltozást. A folyamat tünetmentesen zajlik és az osteoporosis nagy része csak akkor kerül felismerésre, amikor már csonttörések lépnek fel.

Osteoporosisos csonttörés

A legfontosabb szövődmények tehát a törések, amelyeket osteoporosisos töréseknek nevezünk. A beteg csontjai könnyen törnek. A törések legfontosabb helyei a csukló, csípőtáj és a csigolyák.

A törések közül életet veszélyeztető a csípőtáji törés. Ezeknek a száma világszerte növekvő tendenciát mutat és a téli időszakban nagy gyakorisággal fordul elő. Az összes csípőtáji törések 8o%-a a nőket érinti.

A csuklótörések az esés miatti védekezés következményei. A hetven év körüli nőknek a 20-%-át érinti.

A csontritkulásos gerinc teherbírásának csökkenése következtében fordulnak elő a csigolyatörések. Míg a csípő, illetve a csuklótörések esetén általában valamilyen trauma szükséges, addig a csigolyatöréshez elég egy rossz mozdulat, egy kisebb teher megemelése.

Az osteoporosis következményeként fellépő csonttörések komoly terhet jelentenek úgy a beteg, mint a család és az egészségügy számára így az elsődleges cél a megelőzés kell legyen. A megfelelő prevencióval a csonttörések előfordulása felére csökkenthető!

hat

Mire kell figyelnem a téli időszakban?

Elsősorban különös figyelmet igényelnek az idős személyek, akik egyedül élnek. Ők esendőbbek, mert a koruk miatt az izom és az idegrendszer is lassabban reagál. Ne hagyjuk magukra az időseket mivel a gyengült hallásuk és látásuk miatt is magasabb a balesetveszély. Fontos a lakóterület körül a hó eltakarítása, és a sík felületek leszórása.

Figyelem az altatók és nyugtatók használatára. Ezek, ha nem megfelelő adagban vannak használva, akkor kábasághoz és csökkent reakcióidőhöz vezetnek, ami szintén favorizálja az esetleges baleseteket. Az alkoholfogyasztás és a csonttörések között is pozitív összefüggés van. A városi közlekedés nagyobb kockázatot jelent a falusi környezettel szemben ezért ez különös odafigyelést igényel.

A téli időszakban (és nemcsak) figyeljünk oda embertársainkra és segítsünk a rászoruló idős személyeknek, hogy biztonságosan hazatérjenek otthonukban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek