KuriózumTe is egy ZEN SZERZETES vagy: A csendes meditáció 8 jótékony hatása!

Te is egy ZEN SZERZETES vagy: A csendes meditáció 8 jótékony hatása!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy miért nem szentelünk időt, akár csak 5 percet, hogy csendben, önmagunk gondolataiba mélyedve meditáljunk, rendszerezzük az elménkben zajló folyamatokat, megnyugtassuk a ziháló lelkünket, a feszült testünket. Talán már nincs naponta 5-10 percünk? Vagy inkább mással foglalkozunk? Ki-ki döntse el maga.

Te is egy ZEN SZERZETES vagy: A csendes meditáció 8 jótékony hatása!

Most következzen a csendes meditáció 8 jótékony hatása, amelyet érdemes a hétköznapok részévé tenni!

1. Csend, nyugalom

A meditáció során megtanuljuk uralni a gondolatainkat, az elménk működését, így elkerülhetjük az úgynevezett “majom agy” kialakulását, amely arra utal, hogy életünk legnagyobb része azzal telik el, hogy a múlt és jövő problémáinak megoldásán agyalunk. Ezt szinte lehetetlen elkerülni, mégis meg kell próbálni, minél többet gyakorolunk, annál kevésbé lesz zavaró ez az állandó gondolati káosz, zűrzavar.

2. Erősödő koncentrációképesség

A meditáció segít abban, hogy önmagunkra figyeljünk, ami könnyűnek tűnik, de próbáljuk ki, hogy hány másodpercig tudunk úgy nyugton ülni, hogy gondolataink ne kalandozzanak el másfele, csak arra a pillanatra összpontosítsunk amelyben éppen akkor vagyunk. Nem olyan egyszerű. Ez a módszer azért is hasznos, mert így képesek leszünk meggátolni a negatív gondolatok kialakulását, hatását, de a pozitívokat viszont meg tudjuk őrizni.

3. Javul az érzelmi állapotunk

A csend hatására az agyban olyan folyamatok indulnak be, amelyek jótékonyan hatnak a testünkre, érzelmi állapotunkra. Fontos, hogy odafigyeljünk a légzésünkre, zárjuk ki a hanghatásokat, a negatív érzelmi hatásokat. Ez a módszer a kezdő és a haladó meditálóknak is remek praktika, hogy érzelmileg egyensúlyba kerüljenek önmagukkal.

4. Megszabadulunk a méreganyagoktól

Mikor elmélyülünk a csendben, megindul a lelkünk és a testünk tisztulási folyamata is. Minél mélyebb gondolati rétegekbe jutunk be, annál erőteljesebb a méregtelenítés, annál hatékonyabban szabadulunk meg az ártó gondolatoktól.

Ezt már láttad? Napi 2 perc meditációval megszabadulhatunk a stressztől és az idegességtől!

5. Boldogságot okoz

Minél többször sikerül meditálnunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy csodás dolgok következnek be az életünkben, mert egyszerűen megváltozik a látásmódunk, olyan szép, csodás dolgokat is észreveszünk, amelyek mellett korábban elmentünk. Jobban fogjuk értékelni emberi kapcsolatainkat, ami örömet, boldogságot okoz.

6. Rugalmasabbak leszünk

Az első törökülés nem biztos, hogy jól fog esni, de már a negyedik, ötödik ilyen pozitúra, valamint a nyugtató meditációnak köszönhetően sokkal jobban fog menni, mozgékonyabbnak, rugalmasabbnak fogjuk érezni magunkat.

7. Javul a memória

A Proceeding of the National Academy of Science szaklapban megjelent 2011-es tanulmány szerint, azok a felnőttek, akik hetente háromszor, 40 percet meditáltak, jelentősen javítottak a memóriájukon, és sokkal jobban tudtak összpontosítani különböző dolgokra.

Ezt már láttad? Ez a dal percek alatt meggyógyítja a feszültséget, beindítja az öngyógyító folyamatokat!

8. Elmúlik az álmatlanság

Már napi pár perc meditáció javítja az alvás minőségét, és ezáltal megszüntethető az álmatlanság és az azzal járó kellemetlen tünetek, amilyen a kimerültség, nyugtalanság, stressz. Ahogy a meditációban mindig, a légzésre való odafigyelés most is nagyon fontos.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek