KuriózumTárgyként tekintünk a nőkre

Tárgyként tekintünk a nőkre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az European Journal of Social Psychology c. tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint lényeges különbség van aközött, hogy az emberek agya hogyan dolgozza fel a nők és férfiak képét.

Fotó: photl.com

Állítólag, ha a férfiak képét mutatjuk, a legtöbb ember ún. globális vizuális feldolgozást hajt végre, vagyis a férfit úgymond egészként látja. Ezzel szemben a nők esetében az objektív észlelés, tárgyiasult észlelés történik, vagyis ők leginkább több dolog összességére tekintenek.

Sarah Gervais, a nebraskai egyetem kutatója és adjunktusa kifejtette, hogy ennek a teóriának a szokatlan konklúziója az, hogy az emberek nagyrészt mint tárgy tekintenek a nőkre.

A kísérletek során kiderült, hogy ez a gondolkodásmód nem csak a férfiakra jellemző, mert a nők is tárgyként tekintenek a többi nőre, valószínűleg csak az okok különböznek. Nyilván a nők leginkább saját magukat hasonlítják más nőkhöz, míg a férfiak egy potenciális társat látnak meg bennük.

A kutatócsoport meg vagy győződve, hogy ez mindként nemre egyaránt jellemző, és most arra próbálnak megoldást találni, hogy miként javítsák a jövőben a nőkről kialakított képet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek