HolotropikumTanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a...

Tanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a legnagyobb stresszforrást!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a legnagyobb stresszforrást!

Tanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a legnagyobb stresszforrást!

Az élet nem egyszerű, de éppen ezért szeretjük. Rengeteg könyv, tanulmány szól a nők szerepéről, helyzetéről a társadalomban, a családban. Mikor megérkezik a gyerek, akkor a feje tetejére áll minden, és már semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban.

És mi van a férfiakkal? Nos, új tanulmányok szerint a férfiak, pontosabban a férjek/apák léptek elő a nők életében az első számú stresszforrássá, hiszen úgy néz ki, hogy egyre több nő szerint a férfiak inkább zavarják őket, mintsem, hogy számíthatnának rájuk a gyereknevelésben, házi munka elvégzésében.

De vajon mi lehet ennek az oka?

A Today.com által készített felmérésben 7 ezer édesanya véleményét pontozták, kiderítve, hogy az átlagos anyák stresszszintje, egy 1-től 10-ig tartó skálán, ahol a tízes a legmagasabb értéket jelöli, 8,5 ponton áll. A felmérésből az is kiderül, hogy a nők 46 százaléka úgy véli, hogy a férjeik több stresszt okoznak az életükben, mint maguk a gyerekek.

A kutatásból továbbá azt is megtudni, hogy négy anyából három szerint a háztartási gondok, a gyereknevelés tetemes része rájuk hárul, és öt nőből egy szerint a kevés segítség a férfiak részéről jelentősen emeli a napi stressz szintjét. Ez azért jelent különösen gondot, mert a stressz hosszú távon egészségromláshoz vezethet.

A University of Padova kutatói állapították meg például azt, hogy amennyiben egy családban az anya meghal, a gyerekekkel egyedül maradó férjet a stressz felőrli, viszont sok esetben, ha ez fordítva történik meg, a nők egészségi mutatói javulnak.

Mit lehet tenni?

Először is le kell ülni beszélgetni, és közös nevezőre kell jutni arról, hogy mindenki, lehetőleg egyformán és igazságosan kivegye a részét a házi munkából, az otthoni feladatokból. Ajánlott listát készíteni, hogy kinek mi a dolga, ez rendszert és átláthatóságot teremt. És nem mellesleg mindenki kevésbé érzi majd a stressz káros hatását. Az anyáknak pedig meg kell bízniuk a férjükben, mert az erősebb nem is képes elvégezni pár házi munkát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek