HolotropikumSzuperbaktériumok fenyegetik a világot

Szuperbaktériumok fenyegetik a világot

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok fenyegetik a világot – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében.

szuperbaci

A jelentés szerint a halálos szuperbaktériumoknak még a legerősebb antibiotikumok sem képesek ellenállni, és bárkit, bármilyen életkorban, bármilyen országban elérhetnek. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek a szuperbaktériumok komoly veszélyt jelentenek a közegészségügyre, a következmények pedig pusztítóak lesznek.

Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetőjének helyettese szerint készülni kell az antibiotikumok utáni világra, és arra, hogy míg a közönséges fertőzések, kisebb sérülések hosszú ideig gyógyíthatóak voltak, most újra halálos veszélyt jelenthetnek.

A WHO 114 országra kiterjedő vizsgálatában az antibiotikum-rezisztenciát elemezte, és azt találta, hogy a legerősebb antibiotikumra (carbapenem) immúnis szuperbaktérium már a világ minden térségében jelen van. A nagyfokú ellenálló képességet az antibiotikumok túlzott és helytelen használatának a következményei, ez pedig arra ösztönözte a kórokozókat, hogy új módszereket fejlesszenek ki azok legyőzésére. Számítások szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA miatt évente 19 ezer amerikai és európai beteg hunyt el, többen mint ahányan az AIDS miatt.

Fukuda Keidzsi figyelmeztetett, ha nem születnek komoly ellenlépések a fertőzések megelőzésére, és nem változik meg az antibiotikumok gyártásának, felírásának és használatának módja, akkor a következmények megsemmisítőek lesznek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek