GasztroSzőlőlevél télire: így tedd el télire, hogy egész évben elegendő legyen

Szőlőlevél télire: így tedd el télire, hogy egész évben elegendő legyen

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Tartósíts szőlőlevelet télire! Nem csak finom, de nagyon hasznos is!

Nagyanyáink még tudták, hogy mennyire finom a szőlőlevélbe csomagolt töltelék, ami sokszor húsmenetes volt, ezért böjti napokon fogyasztották. A török eredetű, fűszeres rizzsel töltött, kapros mentás szőlőlevél töltikénél, vagyis a dolmadesnél nincs laktatóbb, és üdítőbb nyári eledel.

A szőlőlevél egy igen karakteres ízt kölcsönös akár a húsos, akár a hús nélküli tölteléknek, érdemes kipróbálni, különlegesebb, mint a káposzta. Fogyasszunk frissen, nyár elején, és tegyünk el belőle jó sokat télire, hiszen imádni fogjuk.

Hozzávalók:

  • 70 szőlőlevél;
  • 3 evőkanál só;
  • 1300-1500 ml víz;

Elkészítés:

A legjobb, ha virágzás idején gyűjtjük a szőlőlevelet, de egyébként bármikor lehet a termési időben is. A világosabb, vékonyabb leveleket szedjük le, a vastagabb sötétzöldeket nehéz lesz felcsavarni. A levélnyelet, és az erős barázdákat vágjuk ki. Mindig ép és egészséges leveleket válasszunk, olyat, ami nem volt permetezve.

Főzzünk fel 800 ml vizet, adjunk hozzá egy 1,5 teáskanál sót, majd hűtsük le a levet, és egy fél órára tegyük a szőlőleveleket ebbe a sós vízbe. Majd öntsük le a vizet, és töltsünk forró vizet a levelekre: 600 ml vízben oldjunk fel 1,5 teáskanál sót. Hagyjuk 10 percig ázni a leveleket, majd szűrjük le, de a levet őrizzük meg, mert még szükségünk lesz rá.

Hármasával fogjuk össze a leveleket, és csavarjuk fel őket, majd helyezzük a jól kimosott befőttes üvegbe. Forraljuk fel az előbb leszűrt sós vizet, és öntsük fel az üvegeket, úgy, hogy ellepje a szőlőleveleket. Zárjuk le légmentesen az üvegeket, és tároljuk őket hűvös helyen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek