KuriózumSzívinfarktust is okozhat a szájvíz

Szívinfarktust is okozhat a szájvíz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Növeli a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét a szájvíz, mivel elpusztítja azokat a hasznos baktériumokat, amelyek segítenek szinten tartani a vérnyomást – állítják brit tudósok. A kutatók 19 önkéntes bevonásával vizsgálták a szájvíz hatásait.

szajviz

A kísérletben 19 önkéntes vett részt, akiknek megnőtt a vérnyomása azt követően, hogy szájvizet használtak. Az egészséges önkéntesek napi két alkalommal használtak szájvizet, míg a vérnyomások minden alkalommal 2 – 3,5 egységgel emelkedett, és a hatás már az első napon érezhető volt.

Amrita Ahluwalia, a londoni Queen Mary Egyetem professzora, a kutatás vezetője élesen bírálta a széles körben elterjedt szájöblítőket, mivel azok közül több is nagyon erős fertőtlenítőt – klórhexidint – tartalmaz. Rendszeres használatuk esetén ha kis mértékben is, de folyamatosan nő a vérnyomás, ami akár szívinfarktushoz és agyvérzéshez is vezethet. Hozzátette: a szájöblítőket ezért csak íny-, vagy fogproblémák esetében szabadna javasolni, egészséges emberek pedig ne használják.

Tipp: Így készítsünk otthon szájvizet

A vérnyomás két egységnyi növekedése 7%-kal növeli a szívbetegségek, és 10%-kal az agyvérzés kockázatát. Nem minden szájöblítő tartalmaz erős fertőtlenítőt, azonban ennek hiánya sem jó, ugyanis felboríthatja a száj mikrobiológiai egyensúlyát – mondta a szakértő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek