KuriózumSzinte a semmiből építette fel az ország legnagyobb biogazdaságát

Szinte a semmiből építette fel az ország legnagyobb biogazdaságát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rózsa Péter a nyolcvanas és kilencvenes évek alatt szinte mindennel foglalkozott, aminek csak köze volt a mezőgazdasághoz. Kertészként végzett Debrecenben, ezt követően téeszben kezdte a szakmát, majd kertészetben, háztáji kiskertben is dolgozott, de ezek időközben megszűntek, így később foglalkozott dinnye- és káposztatermesztéssel is. Egyre inkább azonban a biogazdálkodás kezdte érdekelni, mivel rájött, hogy a permetezés és egyéb műtrágyák használata csak egy „magas profitot hozó gyarlóság”.

rozsa-peter

Rózsa Péter Virágoskúton szinte a semmiből, két keze munkájából hozta létre azt a biogazdaságot, amely ma Magyarországon a legnagyobbnak számít a maga 25 hektáros területével. A kilencvenes években felhagyott a dinnyetermesztéssel, több helyen is megfordult, nehezen, de sikerült hitelt felvennie, így végül Virágoskúton vásárolt földet és itt is maradt.

Mindez 1992-ben történt, és voltaképpen ebben az évben vált biogazdává. Ma már 1500 tájfajta gyümölcsfája van, nem lehet nála olyan almákat kapni, mint a nagy bevásárlóközpontokban található egyforma, silány minőségű gyümölcsökből. Igaz a termények értékesítése nem volt kezdetben egyszerű, mivel a biozöldségeket és gyümölcsöket nem adhatta olcsón, de mára már 3000 vevője is akad, a legtöbben Debrecenből, Nyíregyházáról, Budapestről és Miskolcról vásárolnak tőle.

A biogazdálkodás komposztot is igényel, amelyhez szükséges az állati eredetű trágya, ezért teheneket is vásárolt a gazda. Télen sem áll meg az élet a gazdaságban, ugyanis az 5 hektárt is beborító fóliasátor alatt is megterem többféle gyümölcs, és nem tévedés, de még fák is megtalálhatóak a sátor alatt.

Forrás: utajovobe.eu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek