KuriózumSzerinted a növények érzik a fájdalmat? Nézd meg ezt a bámulatos VIDEÓ-t...

Szerinted a növények érzik a fájdalmat? Nézd meg ezt a bámulatos VIDEÓ-t és megváltozik a véleményed!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A növények puszta létükkel, különleges formájukkal, színpompás virágaikkal sok embert rabul ejtenek. Az élet elengedhetetlen tartozékaként tekintünk rájuk, de a legtöbben úgy gondoljuk, hogy nem érző lények, ami abból adódhat, hogy mikor egy fát kivágnak, letörik az ágait, letépik a virágait, nem hallatszanak fájó sikolyok. Most viszont egy forradalmi kísérlet eredményei azt mutatják, hogy bizony a növények is, a maguk módján, de érzik a fájdalmat.

novenyek-kiserlet

Az alábbi videóban egy aneszteziológus páciense nem más, mint egy szobanövény, mégpedig egy mimóza, amely a legapróbb érintésre azonnal összehúzza apró leveleit, a természetben így védekezik a kártevő rovarokkal szemben.

A szakorvos megpróbálja elkábítani a növényt, étert fecskendez a cserepébe, ezután egy üvegburát tesz rá, és hagyja, hogy a szer egy óra erejéig kifejtse hatását. Ezután jöhet az ellenőrzés. Egy csipesz segítségével ismét hozzáér a levelekhez, de nem történik semmi, a mimóza nem reagál.

Az embereknél az érzéstelenítés ezen formáját azért alkalmazzák, hogy megszüntessék a fájdalomérzetét, hiszen így a fájdalomközvetítő receptorok az üzenetet nem továbbítják az agynak, így a beteg nem érez semmit. De érdekes, hogy a növényekben nincsenek idegsejtek, így kérdés, hogy az éter hogyan kábíthatja el a leveleseket.

A németországi Freiburgi Egyetemen Dr. Wagner azt vizsgálja, hogy a növények „használnak-e” elektromos jelzéseket, mivel erről korábban úgy gondolták a szakértők, hogy nem lehetséges. De ez a nézet most megdőlni látszik, ugyanis a kísérletek azt bizonyítják, hogy mégis létezik elektromos jelközvetítés.

A kutatók egy elektródát kötöttek egy növény szárára, amely egy számítógéppel is össze volt kapcsolva. A professzor ezután megégette egy öngyújtóval az egyik levelet, és azon nyomban a számítógép grafikonján változást észleltek. Az elektromos impulzus ugyan sokkal lassabban futott végig a száron, mint ahogyan az az embereknél történik, de a tesztek azt igazolják, hogy igenis a növények is érzékelik a külső ingereket, ez esetben az égési fájdalmat.

Do you think plants can feel pain?Watch this video from Amazing Plants and see if it changes your mind: http://bit.ly/1aVL7Z8

Posted by Smithsonian Channel on 2015. április 26.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek