Abban az időben, amikor a kereszténységet éppen csak elfogadták a Keletrómai Birodalomban, még nagy volt a lelkesedés az új vallás és annak gyakorlása iránt. Egyesek halálra éheztették magukat, mások a magányos pusztai életet választották, és volt egy hívő, aki 37 éven át egy oszlop tetején élt.

Szent Simeon története, aki 37 évig élt egy oszlopon

Mindez körülbelül 1700 évvel ezelőtt történt, amikor Oszlopos Szent Simeon szír keresztény aszkéta eldöntötte, hogy szerzetesnek áll.

Kolostorba vonult, és a róla szóló történetek szerint ő volt a legelszántabb, legbuzgóbb az ottani szerzetesek közül. Minden idejét böjtöléssel és imádsággal töltötte, sokszor egy egész hétig nem vett magához táplálékot.

Nem sokkal később elhagyta a kolostort, és a hegyek magányába menekült, de amikor csodálói itt is köré sereglettek, egy oszlop tetejére költözött, hogy megszabaduljon a nem kívánt figyelemtől és csodálattól – írja a Britannica.com.

„Jámbor Szent Simeon fontolóra vette, hogy oszlopot épít és annak tetejére áll, így azok, akik meg akarják érinteni őt, nem tehetik meg: ezért megépítette az oszlopot, és annak tetején, egy két könyök széles keskeny cellát, amelyen állva böjtölt és imádkozott. Ezzel ő lett az első oszlopos szent.” – tartják a róla fennmaradt történetek.

Hogy sikerült életben maradnia 37 éven át egy oszlop tetején

A helyiek rendszeresen gyűjtöttek neki élelmet egy kosárba, amit aztán egy kötél segítségével felhúzhatott az oszlop tetejére. Szent Simeon állítólag nagyon keveset evett, így élete végén rendkívül sovány és gyenge volt.

Az oszlop tetején, egyedül, a világtól elzárva, Simeon 37 éven át imádkozott és prédikált.

Mindezt annak a szenvedésnek a részeként fogta fel, amit el kellett viselnie annak érdekében, hogy halála után a mennybe juthasson.

A nevét viselő templom romjai Aleppóban.

Halála után szentté avatták, Szent Simeon napját szeptember 1-jén ünnepli az ortodox egyház. A nevét viselő templom romjai ma is állnak Szíria területén, Aleppó városa közelében.

Az egykor állítólag majdnem 18 méter magas oszlopból mára csak egy kerek kődarab maradt meg.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.