HolotropikumSzemgyakorlatok: így javítsd a látásod a 8-as gyakorlattal!

Szemgyakorlatok: így javítsd a látásod a 8-as gyakorlattal!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan izmaikat, testalkatukat tornáztatják előszeretettel, de megfeledkeznek a szem izmainak karbantartásáról, amely legalább ugyanolyan fontos, mint mondjuk egy bicepsz. Nézzük, hogy milyen gyakorlatokkal segíthetjük elő szemünk és látásunk egészségét.

szemgyakorlatok

Ez azért is időszerű, mert ma az emberek nagy része igen sokat bámulja a tévét, dolgozik számítógépen, figyeli a képernyőt. Vannak megfelelő szemüvegek, amelyek védenek az innen származó erős fénytől, de használatuk nem kötelező.

1. Pillogtassunk

Akik több órán keresztül ülnek a számítógépek, laptopok monitorjai előtt még pillogtatni is elfelejtenek, pedig a szem egészségére nézve ez nagyon fontos lenne. Minden ledolgozott 45–50 perc után szünetet kellene tartani, vagy időközönként fel kellene pillantani a képernyő mögül és egy távolabbi pontra fókuszálni. Két perc alatt minden harmadik, vagy negyedik másodperc eltelte után egyet pillantsunk, ezzel pihentetjük a szemünket. Ha viszont 30 másodpercig egyetlen egyszer sem pillantunk, akkor már a fókuszálás nagyon nehezen fog menni. Érdemes kipróbálni, ha nem hiszik.

2. Kövessük a 8-ast

A következő gyakorlatnál képzeljünk szemünk elé egy nagy, álló 8-as számot. Két percen keresztül kövessük a vonal mentén egy irányba, majd ezután ellenkező irányba haladjunk szemünkkel. Minden izmot megdolgoztat ez az egyszerű módszer.

3. Szemrelaxáció

Helyezzük kényelembe magunkat, feküdjünk le, majd tenyereinkkel takarjuk be szemünket, de csak annyira, hogy tudjuk közben pislogni. Lélegezzünk mélyeket, gondoljunk szépekre. Ez megnyugtatja a szem izmait is, és egyben jó stresszoldó-technika.

4. Távolra nézés

A következő gyakorlat 3 percig kell tartson. Amennyiben képernyő előtt ül, akkor pillantson fel annak felső sarkába. Ezután nézzünk egy kicsit távolabbra, egy közeli tárgyat vegyünk célba, ha ez is megvan, akkor amennyire csak tudunk, nézzünk jó messzire.

5. Figyeljük az ujjunkat

Nyújtsuk ki a karunkat, mutatóujjunkat emeljük fel. Fókuszáljunk rá, majd lassan hozzuk közelebb, de a szemünket ne vegyük le ujjunkról. Ha ez megvan, akkor ismét távolítsuk el ujjunkat, de figyeljünk továbbra is rá.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek