GasztroSzederlekvár - recept kezdőknek!

Szederlekvár – recept kezdőknek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Augusztusban az egyik legfinomabb, bár kissé elfeledett szezonális gyümölcsünk a szeder. Ha egész évben szeretnéd élvezni a különleges ízű vitaminbombát, akkor érdemes lefagyasztani, vagy lekvárt készíteni belőle.

Az érett fekete szemeket csak óvatosan, nagy türelemmel érdemes szedni, mert különben könnyen összetörnek. Ha szedret szedünk, áldozzunk rá időt, ne kapkodjunk, maga a művelet felér egy meditációval is. Ilyenkor a lélek megpihen és feltöltődik, mi is lenne, erre jobb hely és alkalom, mint a természet maga. Közben fogyasszuk frissen, s ha már jól degeszre ettük magunk, készítsünk szederlekvárt.

Hozzávalók:

  • 2 kg friss szeder;
  • 1 kg cukor;
  • 3-4 szelet citrom;

Elkészítés:

A szedret mossuk meg hideg vízzel, majd alaposan csöpögtessük le, majd rétegezzük egy vastag aljú edénybe: egy réteg szeder, egy réteg cukor. Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tegyük oda főni nagyobb lángra, közben folyamatosan kavargassuk, hogy ne ragadjon le.

A kapott levet egy szűrőkanállal szedjük le róla. Amikor elkezd főni, akkor vegyük kisebbre a tüzet, közben ellenőrizzük, hogy a szeder elkészült-e. Egy teáskanálnyi levet tegyünk egy kistányérra, nézzük meg, hogy milyen hamar köt meg. Ezután hagyjuk kissé kihűlni a lekvárt, és tegyük jól záródó, sterilizált üvegekbe.

Ha kihűltek, tegyük egy lapos lábosba, vagy tepsibe az üvegeket, öntsünk hozzá egy kevés vizet, borítsuk le egy konyharuhával, vagy törölközővel, tegyük be a sütőbe, majd főzzük 30 percig közepes lángon. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Látni fogjuk, hogy először a fedők kissé megduzzadnak, majd visszahúzódnak.

A lekváros üvegeket sötét, hűvös helyen tároljuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek