KuriózumSzakértők tárják fel gyermekeink félelmeinek okait életkoruktól függően!

Szakértők tárják fel gyermekeink félelmeinek okait életkoruktól függően!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem csak mi, felnőttek éljük mindennapjainkat félelmeink hálójában, hanem a gyerekek is nap mint nap képesek aggódni valamiért. Terapeuták és szakértők szerint minden korcsoportú gyermek más és más dolgokért képes aggódni, ez függ az életkorától, egyéni fejlettségétől és a környezetétől, amiben él.

Szakértők tárják fel gyermekeink félelmeinek okait életkoruktól függően!

Miért aggódnak a gyerekek?

Minden szülő észrevehette, hogy gyermekeik természete merőben különböznek egymástól. Vannak, akik kisbaba korukban is sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak társaiknál, akik viszont többet sírnak és könnyebben válnak hisztisekké.

De gondolkodjunk el kicsit, hogy mi lehet a valódi oka annak, ha egy gyerek elkezd aggódni? Laikusok azt a választ adnák, hogy ez együtt jár a felcseperedéssel, de valójában ez az egész az agyi folyamatokhoz köthetőek.

Tömören és velősen a gyerekek azért kezdhetnek el aggódni, mert az agyuk fejlődik. Gyermekkorban a kisgyerek ismerkedik, szívja magába a tapasztalatokat, a tudást és ez a fejlődési folyamatosan óriási impulzusokkal jár, amit valamiképp le kell reagáljanak. A dolog érdekessége az, hogy ezek a háttérben folyó agyi folyamatok olykor még serdülő korban sem hagyják nyugodni a gyereket, és ilyenkor jelentkezhetnek dühkitörések, melyeket a folyamatos frusztráció és meg nem értés okoz. Az ismeretlentől való félelem a felcseperedés természetes velejárója, ezért emiatt szülőként nem kell aggódnunk.

Mivel kapcsolatban szoktak aggódni a gyerekek?

Egy kisgyerek 3 éves koráig nem kezdi el kifejezni gondolatait és érzéseit. Gyakran előfordul, hogy a 8-ik életévük körül kezdnek koherens és összefüggő tett-sorozatokat végrehajtani, ezért szülőként sokáig nem jövünk rá, mi lehet a viselkedésének hátterében. Fontos viszont, hogy ha egyértelmű jeleket tapasztalunk a gyerkőcön, amik szorongásos lelkiállapotra engednek következtetni, akkor kérjük ki egy gyerekpszichológus véleményét.

A gyerekek szorongásainak háttérben húzódó okai korcsoportokra lebontva:

Újszülöttek és totyogók (0-2 éves korig)

· Elválni a szülőktől

A babák 8-10 hónapos korukig úgy élik meg, ha valaki egy kis ideig nincs mellettük, mintha az örökre eltűnne. Ezért van az, hogy ha kilépsz a gyerekszobából rövidesen hangos sírásba tör ki szeretett kisbabád.

· Hangos zajok

A kisbaba agya rendkívül érzékeny, ezért egy hangosabb zaj óriási riasztást okoz a pici agyában.

· Az irányítás kérdése

Miután a kicsik megteszik első lépéseiket megízlelik, hogy milyen is a függetlenedés. Ebben az időszakban szeretnek minden tárgyat az irányításul alatt tudni, ezért ha valami felett úgy érzik nincs hatalmuk, attól megijednek.

Óvodás kor (3-5 év)

· Sötétségtől való félelem

Az óvodás korú gyerekek még nagyon nehezen tudják szétválasztani a valós világot a fantáziával telített világuktól. A sötétséget minden esetben a félelemmel, valamilyen ijesztő dologgal asszociálják a csöppségek.

· Kosztümös emberek (Mikulás, Húsvéti nyúl stb.)

Ennek egyszerű az oka: a gyerekek nem szeretik a szokatlan dolgokat. Egy hatalmas ember nagy piros kabátban műszakállal olykor még nekünk is ijesztőnek tűnhet, nemhogy egy 3-5 éves kisgyereknek.

Iskolás kor (6-11 év)

6-7 éves korukig még megmaradnak a sötétséggel, egyedülléttel és egyéb furcsaságokkal kapcsolatos félelmeik, viszont 11-12 éves korukra már ezektől tartanak:

· Otthon maradni egyedül

Anya és apa nélkül egyszerűen bizonytalanná válnak, és úgy érzik még képtelenek egyedül otthon maradni még egy kis ideig is.

· Valami rossz történik azokkal, akiket szeretnek

Ebben a korban már lassacskán kezdik megérteni a halál fogalmát. Ezt a félelmüket akár egy házi kedvenc elvesztése is kirobbanhatja.

Serdülők (12+)

· Az imidzsük

Ebben a korszakban teszik fel maguknak a kérdést, hogy „Ki is vagyok valójában, és mit csinálok?” Ilyenkor kezdenek elgondolkodni a társadalmi kapcsolatok fontosságáról, és lépnek ki a szűk, családi látókörükből.

· A jegyeik és a teljesítményük

A serdülők már megértik, hogy a bukásaik következményekkel járhatnak, ami elég ijesztő lehet számunkra. A teljesítményorientált gyerekek közül főleg azok, akik még szigorúak is önmagukhoz egy rossz jegy nagyon megingathatja a lelkivilágukat.

· Félnek megnyílni előtted

A serdülőkorú fiatalok már valamilyen mértékig érzik az önállóság és függetlenség megtartásának fontosságát. Ezzel párhuzamosan, köszönhetően a hormonoknak, számtalan konfliktust hoznak létre maguk körül, melyekről pont az önállósodás miatt nem akarnak beszélgetni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek